ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leksaksbutikens öde avgörs i jul

Karolina Skoglund · 26 Nov 2012
Uppdaterad 25 Nov 2012
De renodlade leksaksbutikerna som har störst chans att överleva är koncern styrda koncept som Hamleys – andra butiker kan få det tufft i konkurrensen.  Hedda Lundberg på Hamleys i Nacka Forum hälsar Jennifer Garnier och Sydney  Turnér, 8, välkomna. f

De renodlade leksaksbutikerna som har störst chans att överleva är koncern styrda koncept som Hamleys – andra butiker kan få det tufft i konkurrensen.  Hedda Lundberg på Hamleys i Nacka Forum hälsar Jennifer Garnier och Sydney  Turnér, 8, välkomna. f Foto: Lotta Bergseth


E-handel och stormarknader kan snart ha knuffat bort lokala bokhandlare och leksaksbutiker från våra shoppingstråk. Julhandeln kan bli dess enda räddning. – Nu är det verkligen avgörande, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

klar

Artikellänk är kopierad

Julhandeln är helt avgörande för leksakshandelns existens. Det hävdar Lena Larsson på HUI Research, som menar att de i december månad ofta tar igen elva månader av minusresultat. 

Men med e-handel, stormarknader och allt mer tekniska leksakser som nödvändigtvis inte behöver köpas på en leksaksbutik, är återhämtningen nu hotad. 

– De traditionella leksaksbutikerna har det tufft och låg i september back på 3,1 procent jämfört med samma period förra året, trots att detaljhandeln i sin helhet ökat. Så nu är det verkligen avgörande, säger Lena Larsson. 

Även bokbranschen, som i september låg back på 2,9 procent, är väldigt beroende av julhandeln. Där är e-handeln den i särklass största boven till att de fysiska butikerna inte längre får lika mycket besök. 

– En bok behöver man inte känna och klämma på. Varannan svensk har köpt en bok på nätet. Där finns framför allt mycket större utbud än i butikerna. 

För att överleva finns det, enligt Lena, i princip bara två alternativ för de små butikerna. 

– Antingen måste man ha en väldigt lokal marknad eller så måste man lära sig att hantera multikanalstrategier och därmed bemöta konkurrensen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro