ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lektorns attack på sina studenter

Jenny Sköld · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013
Lektorns attack på sina studenter Dagens högskolestudenter har stora brister när det gäller inlärningsförmåga, tycker Ebba Lisberg Jensen.

Lektorns attack på sina studenter Dagens högskolestudenter har stora brister när det gäller inlärningsförmåga, tycker Ebba Lisberg Jensen. Foto: Scanpix


Ebba Lisberg Jensen slår larm om bristande förmåga hos svenska studenter: "De är på en 13-årings nivå".

klar

Artikellänk är kopierad

I går presenterades en rapport som visade att landets högskolestudenter klarar allt färre poäng. Nu kommer nästa sågning av landets studenter. Ebba Lisberg Jensen, universitetslektor och programkoordinator vid Malmö högskola, slår i en artikel publicerad på fackorganet Sveriges universitetslärarförbunds hemsida, larm om den bristande förmågan hos studenterna.

– När det gäller lärandets praktik går de närmast att jämföra med 13-åringar, säger hon.

Hon beskriver en radikal försämring som började för tre, fyra år sedan. De brister som var sällsynta tidigare började bli alltmer frekventa. I höstas tvingades hon underkänna två tredjedelar på en tenta på grundkursen.

– Många studenter har jättesvårt att förstå frågor och instruktioner. De är ovana att citera och vet inte vad begrepp som "inledning" innebär.

Hon upplever också att läraruppdraget övergått allt mer från att vara ett fritt intellektuellt arbete till att tillhandahålla busstidtabeller och ta emot samtal från föräldrar som vill förklara varför barnen kommit för sent till inskrivningen. 

Det är inte första gången universitetslärare larmar om bristande förmåga hos sina studenter.  I januari publicerade nio historiker något som de beskrev som ett "veritalbelt nödrop" på debattsidan i Upsala Nya Tidning. De beskrev där hur elever på svenska högskolor och universitet inte längre har de språkliga verktyg som krävs för att ta till sig undervisningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro