ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lena Ek: Åsa Romson och MP gör ingenting för miljön

Metro · 4 Mar 2015
Uppdaterad 3 Mar 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

miljöpolitikenavstannatrödgrönaCenterpartietsmiljötalespersonmiljöministerInnan valet lovade Miljöpartiet att ta krafttag i , men i dag kan vi konstatera att arbetet i princip har . Kommande generationer har anledning att döma den regeringen hårt, skriver Lena Ek, tidigare .

"Vår generation vet vad barn och barnbarn kommer att säga: Ni fick rapporterna och såg väderkatastroferna bli fler och värre – så vad gjorde ni?"

Det är inte mina ord, utan Miljöpartiets.

Under hela föregående mandatperiod och framförallt i valrörelsen målade Åsa Romson (MP) upp en bild av en värld i brand där lösningen var att ge henne mandat att lösa saken.

Att döma av vårens aviserade propositioner finns det skäl att höja på ögonbrynen. Miljö- och klimatfrågorna lyser nämligen med sin frånvaro i regeringspolitiken. 

Den tidigare visionära retoriken och det höga kritiska tonläget har allt som allt kokats ner till tre propositioner där det främst handlar om att anpassa befintliga regelverk till EU-regler.

Jag tog initiativ till en global forskningskommission (Global Commission on the Economy and Climate) vars första rapport, New Climate Economy, presenterades på FN:s klimattoppmöte i september 2014.

Den handlar om att ekonomisk tillväxt och offensivt miljöarbete kan gå hand i hand och har tagits emot väldigt väl av många regeringar.

Miljöminister Åsa Romson och framtidsminister Kristina Persson har kallat till presskonferens i morgon för att diskutera den rapporten. Jag välkomnar att två ministrar framhåller en rapport som jag tycker är väldigt bra och förhoppningsvis leder det till att regeringen kan presentera åtminstone något framtida förslag där jobb och miljö kombineras.

Miljöpartiets stämmas fientliga inställning till tillväxt krymper dessvärre utsikterna för det och i dagsläget händer väldigt lite positivt på miljöområdet.

Tittar man i backspegeln på Alliansens tid vid makten så ser man att åtgärderna var många och därför kan vi också summera goda resultat:

· Vindkraften tiofaldigades.

· Miljöbilarna femtonfaldigades.

· Växthusgasutsläppen minskade med 17 procent.

· Startade, förlängde och förstärkte handlingsplanen för en Giftfri vardag med fokus på barn och unga.

· Införde nya höga mål för olika former av skyddade områden på land och till havs. Vi ska nå 20 procent på land och 10 procent i marina skyddsområden. Redan nu kan vi konstatera att Sverige aldrig har haft så stora områden som skyddats som efter alliansregeringen.

· Skärpte mål och krav på service för insamling av förpackningar och tidningar.

· Sverige minskade belastningen av kväve till Östersjön med över 6 000 ton på fem år och belastningen av fosfor minskade med 135 ton.

· Sverige blev första EU-land att införa förbud mot fosfor i tvätt- och maskindiskmedel 2010.

· Rovdjursstammarnas status har höjts till en högre status än tidigare i modern tid. Det har gett möjligheter till en förvaltning.

Risken är att det offensiva miljö- och klimatarbete som Alliansen banade väg för riskerar att avstanna.

När vår generations barn och barnbarn i framtiden ska betala notan för bristande miljöpolitik så är det till dagens rödgröna regering man kommer vända sig och säga: Ni fick rapporterna och såg väderkatastroferna bli fler och värre – så vad gjorde ni?

Lena Ek (C)

Miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro