ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lennart: Visste inte att jag kunde få bröstcancer

Johanna Ohlson · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lasse Hejdenberg


klar

Artikellänk är kopierad

Att drabbas av bröstcancer när man är i 60-årsåldern är inte ovanligt. Men att drabbas som man är det. Lennart Lundgren hittade en knöl i bröstet när han var 58 år.– Det kändes helt ofattbart att det var bröstcancer. Jag hade ingen aning om att män kunde få det. Det var verkligen en chock.

Det var inte bara Lennart som var chockad. Även hans läkare var förvånad. – Han hade aldrig tidigare mötte en man med bröstcancer. Han hade bara hört talas om det och läst om det.

Varje år drabbas ett fyrtiotal män av bröstcancer. Men kunskapen är fortfarande begränsad. Som man med bröstcancer kände sig Lennart Lundgren väldigt ensam. – Jag var helt utelämnad. Med facit i hand önskar jag att det funnit ett nätverk, att jag haft någon att prata med i samma situation.

För Lennart Lundgren har segling gett honom kraft. Förra året var han ute till sjöss i 73 dagar på T-S Kvartsita, i år har hela semestern tillbringats på skutan. Nu är målet att segla själv över Atlanten. – Havet läker, det är inget snack om det. Jag känner att det har gjort mig frisk.

Men även om han känner sig frisk är han inte friskförklarad. Varje dag tar han hormoner för att minska risken för återfall och han går regelbundet på mammografi. Ändå är han inte rädd. – Har man mött vaktmästaren som har nyklarna till pärleporten en gång är man inte rädd mer. Men jag älskar livet och givetvis vill jag få leva och vara frisk.

Livet betyder mer nu efter allt som hänt. – Jag lever helt annorlunda idag och tar ingenting för givet. Det kanske låter konstigt men det är en erfarenhet jag inte skulle vilja vara utan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro