ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leonard, 22, blev jagad av brunstig elefant: "Adrenalinet pumpade"

Filip Joelsson · 20 Apr 2018
Uppdaterad 20 Apr 2018
Den brunstiga elefanthanen jagade in Leonard i djungeln.

Den brunstiga elefanthanen jagade in Leonard i djungeln. Foto: Leonard Lidén


Svenske Leonard Lidén gick en guidad tur i Nepals djungel i hopp om att få se en tiger. Men en brunstig elefanthane ändrade plötsligt förutsättningarna. "Jag hörde hur stegen dundrade bakom mig", berättar han.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när 22-åriga Leonard Lidén, som rest runt i Nepal i fem veckors tid, besökte nationalparken Bardia som närkontakten med den ilskna elefanten uppstod. En guidad tur i snårig djungel skulle bli ett minne han aldrig lär glömma.

– Bardia är en av få nationalparker i världen där man kan ge sig ut på safariturer till fots, och jag tyckte att det lät spännande. Förhoppningen var egentligen att få se en tiger från nära håll, berättar han.

Men någon tiger blev det inte. En brunstig elefanthane ändrade förutsättningarna.

– Vi hade parkerat Jeepen, tagit oss ur och börjat vandra längs en stig in i djungeln. Guiderna hade endast med sig pinnar som de använder för att skrämma tigrar i nödlägen. Vi mötte en annan turistgrupp i närheten av en vattenkälla där djuren brukar samlas, och jag såg att deras guider såg helt skärrade ut. De var märkbart nervösa, säger Leonard.

Orsaken till oron skulle visa sig vara en brunstig elefanthane, som inte gillade att en nyfiken grupp människor inkräktade på dennes territorium.

– Någon skrek helt plötsligt ”spring”, och alla släppte sin utrustning och sprang panikartat in i djungeln. Jag hörde hur stegen dundrade bakom mig men hade inte tid att titta åt det hållet.

Någon nödutrustning fanns inte att tillgå, berättar Leonard. Guidernas pinnar skulle inte hjälpa mot en stor, ilsken elefant, och turerna sker under förutsättningen att det hela görs på djurens villkor.

– Då slog adrenalinet till. Det var som att jag visste exakt hur jag skulle springa. Som att jag omedvetet hade memorerat vägen tillbaka mot jeepen. Jag visste exakt hur stigen skulle svänga och vad som fanns bakom nästa kulle trots att jag aldrig varit där tidigare, säger han.

Elefanten, som enligt Leonard förmodligen bara ville markera, nöjde sig med att jaga in turistflocken i djungeln, och tog sig sedan tillbaka till sitt vattenhål. Efter en stunds återhämtning vågade sig Leonard tillbaka för att ta en bild, och förevigade sitt möte med elefanten.

– Jag fick förvisso inte se någon tiger, men det fick det vara värt. Nu är jag en upplevelse rikare och har en historia att berätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro