ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leoparden – bara en fräschare Tiger

Kristoffer Rengfors · 29 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kartongen till nya OS X påminner om en Pink Floyd-skiva från 90-talet, det vill säga den är anpassad för alla hästsvansförsedda Applefans.
Kartongen till nya OS X påminner om en Pink Floyd-skiva från 90-talet, det vill säga den är anpassad för alla hästsvansförsedda Applefans.

MAC. I fredags släpptes uppgraderingen Leopard till Apples operativsystem OS X. En rad nya funktioner, främst grafiska ska göra det lättare för världens drygt 6 procent Macanvändare*.

Filhanteraren Finder har fått sig ett rejält ansiktslyft och flera nya funktioner. Mest användbar är "Coverflow Finder" som stulits direkt från Itunes. Istället för att bläddra bland skivomslag går det nu bläddra bland förminskade varianter av alla möjliga typer av dokument. Leopard visar nu tumnaglar av innehållet i word-dokument, pdf-filer, filmer och bilder. Dessutom indexeras nu innehållet på datorn på ett nytt sätt. Genom att klicka på fliken "alla bilder" kan man helt enkelt se alla bilder på hela datorn. Lite märkligt blir det dock när Finder letar igenom mappar på andra datorer som delats ut på ett nätverk. Vips ser man kollegornas privata foton direkt i sin egen Finder. På det hela taget befäster Apple med Leopard något som Macen redan var överlägsen på, nämligen sökfunktionen. Det känns nästan onödigt att sortera dokument överhuvudtaget, det är bara söka efter dem istället.

Funktionen "Spaces" gör det möjligt att dela upp skrivbordet i fyra separata skrivbord. Smart för den som jobbar med många program samtidigt, eller bara tycker det blir för mycket skräp på skärmen. Minus dock för att det inte går att lägga dokument på fyra separata skrivbord. Själva underlägget är detsamma när man växlar mellan borden. Tyvärr märker man efter några dagars användning även att funktionen har en hel del buggar. Program som lagts på ett skrivbord stannar inte alltid kvar, och när äpple+tabs-kommandot används för att byta program mäktar Leoparden inte alltid med att flytta sig till rätt skrivbord.

För den som behöver köra Windows på en Mac följer nu "Bootcamp" med till Leopard. En ny backupfunktion kallad "Time Machine" gör att användaren kan gå tillbaka och ordna om filer försvinner eller något går snett, "Time Machine" är i grunden ett backupscript med snyggt gränssnitt.

Apples egna e-postprogram "Mail" har fått några välbehövliga uppgraderingar. Bland annat går det nu mycket enkelt att skapa en kontakt av ett telefonnummer eller skicka ett datum eller namn till Ical. Tyvärr kvarstår vissa problem med hanteringen av "Exchange", vilket är synd. För nu börjar "Mail" bli riktigt bra.På det hela taget känns Leoparden som en skön uppfriskning av Mac OS X Tiger. Men något nytt operativsystem är det inte tal om. Det rör sig snarare om en make-over som knappast är total eller nödvändigt för genomsnittsanvändare. Men det är ju alltid kul med förnyelse.

Skrämdump från Finder. Det här händer då och då när ett nytt Finder-fönster öppnas.
Skrämdump från Finder. Det här händer då och då när ett nytt Finder-fönster öppnas.

Några buggar i Leopard

BUGG. Många blev säkert besvikna redan när Apple började skjuta upp lanseringen av Leopard. Men trots den långa utvecklingstiden släpptes Leopard med en del buggar. Här nedan kommer jag fylla på med några av de mest tydliga jag stött på under första tiden med Leopard. Lämna gärna fler i kommentatorsfältet. De här buggarna är bara sådana jag upplevt och därför ingen exakt vetenskap.

• Även om Finder fått en hel del mycket bra nya funktioner verkar uppdateringen inte helt ha skonat filvisningsverktyget. Bilden till vänster visar hur grafiken i Finder blir otydlig och flimrar. Det räcker visserligen med att markera en mapp eller genväg för att den ska komma fram genom flimret. Men det är ändå irriterande.

• I flera program (Firefox, Photoshop, Illustrator och Iphoto för att nämna några) ser mappar ut att vara tomma när man använder spara-funktionen. Ett exempel. Man högerklickar på en bild i Firefox och väljer "Spara bild som". Den mapp som visas direkt, och som ska vara den senaste Firefox sparade i visas. Den mappen ser alltid ut att vara tom. Men väljer man att klicka på en annan mapp och sedan välja orginalmappen igen syns filerna igen. Ett alternativ är att byta visningsläge, då dyker filerna upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro