ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lera ersätter pansar hos svenska soldater

Ola Jacobsen · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Johan Söderberg visar upp lerkulorna som ska stoppa skotten och som har flera fördelar över vanlig pansarplåt.

Johan Söderberg visar upp lerkulorna som ska stoppa skotten och som har flera fördelar över vanlig pansarplåt. Foto: Petra Jonsson


klar

Artikellänk är kopierad

MILITÄREN.Svenska utlandsstyrkan håller på att testa ett nytt skott- och splitterskydd – av lerkulor.

Ett tolv centimeter tjockt lager av specialbrända lerkulor stoppar pansarbrytande ammunition och granatsplitter effektivare än pansarplåt. Förra veckan levererades den första sektionerna, som ska utvärderas på någon av utlandsstyrkans camper. Vilken camp, eller hur testet ska gå till är hemligt.– Vi vill inte kommentera vilken typ av skydd vi använder, säger Daniel Skoglund, Försvarsmaktens pressansvariga för utlandsstyrkan.

Tekniken är framtagen av Protaurius, ett företag från företagsinkubatorn Chalmers Innovation, och bygger på ett panelsystem med tolv centimeters luftspalt som fylls med lerkulor. – Lerkulorna krossas av skotten och eftersom de är så hårda tas energin upp av kulorna. Dessutom slipper man rikoschetter eftersom det stannar i materialet, säger Johan Söderberg, vd Protaurius.

Panelsystemet och kulorna monteras i en bostadscontainer eller i ett fordon med känslig utrustning, som till exempel en basstation för mobiltelefoni.

Men det är inte bara militären som intresserar sig för Johans kulor. Även polisen, banker, hotell och företag som arbetar med personskydd har visat intresse.Kulorna och panelen kostar mer än pansarplåt att köpa in. – Men om man räknar med transport-, bygg- och reparationskostnader är det billigare än pansarplåt, säger Johan Söderberg.Till skillnad från pansarplåt kan den skottsäkra väggen monteras ner och byggas upp igen någon annanstans. Den väger också mindre och är lätt att laga.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro