ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lesbiska söker skydd och män ber om hjälp

Johanna Ohlson · 14 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Christina Blom


Kvinnojouren ADA i Göteborg fyller 30 år

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler lesbiska kvinnor söker skydd undan sin partner. Det är den största förändringen kvinnorna på kvinno- och tjejjouren ADA märkt av sedan jouren startade för 30 år sedan. En kvinna som kommer i strumplästen med barnet på armen på flykt från sin man som hotar att slå ihjäl henne. Det är bilden många människor har av vem det är som vänder sig till ­kvinno­jourer. Men det är bara en del av sanningen.

I veckan firar Sveriges äldsta kvinnojour ADA 30 år med utställning och föreläsningar både på Stads­biblioteket och på Världskulturmuseet.

Anette Beritsdotter och Christin Weikel Lindberg jobbar båda på kvinnojouren ADA. De hoppas att de under veckan ska kunna ge en bild av hur arbetet ser ut på en kvinnojour.

En av de tydligaste förändringarna som skett de senaste åren är att det inte längre är självklart att ­förövaren är en man. Fler lesbiska hör av sig till ADA i dag, något som fort­farande är ovanligt på många andra kvinnojourer.– Vi jobbar aktivt med det här. Vi har det på hemsidan och i våra utbildningar. På andra jourer är det inte lika självklart. För många lesbi­ska kvinnor blir det ­därför ett dubbelt hinder att ta sig över när de måste ”komma ut” inför den de vänder sig till för hjälp, säger Christin Weikel Lindberg.

För en kvinnojour kan det vara svårt med ano­nymiteten vid lesbiska för­-hållanden.– De som kommer hit får vara helt anonyma. Vi för inga journaler. Men vid ­lesbiska förhållanden kan vi behöva be om ett foto på partnern så att vi inte ­släpper in henne av misstag. Det behöver vi inte göra om det gäller en man eftersom vi inte släpper in män, säger ­­­­­­Anette Beritsdotter.

30 år med ADA

Anette Beritsdotter och ­Christin Weikel Lindberg, kom­men­­­terar de 30 åren med  ADA.Barn: Det finns ett större fokus på barnens utsatthet i dag. De får en egen kontakt­person. Även om barnen inte vill prata om det som hänt finns det en vuxen som ser dem. Våld: Våldet som kvinnorna utsätts för har blivit grövre. Vi har även märkt att det blivit vanligare med vapen. Män: I dag är det vanligare att män ringer till oss. Män som vill att vi ska hjälpa någon de känne eller behöver stöd för att klara av en situation där det till exempel förekommer våld. Mejl: Mejl har blivit vanligt. Framför allt många unga väljer att höra av sig via mejl. Det känns lättare för dem men det kan vara svårare för oss. När man inte hör den man pratar med är det svårare att läsa av.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro