ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lesbiskt par hotades – nu sluter hela byn upp bakom

Tomas Lundin · 17 Sep 2014
Uppdaterad 17 Sep 2014

Här har inte homofoberna något att hämta. Byn Lillhärdal sluter upp bakom två kvinnor som hotats bara för att de älskar varandra. Man gör helt enkelt inte så”, säger Gittan Brorson, en av initiativtagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Ann Svanfeldt Zachrisson/Google Street View

”Ta din unge och stick från byn din homojävel... Annars….”

Så löd hotet som levererades i ett brev hem i brevlådan. Det hade kunnat stanna här: ett av åtskilliga hot och trakasserier som sker mot Hbtq-personer varje år, om det inte var för att de boende i samhället bestämt sig för att säga ifrån. Det började med att en bekant till den hotade familjen, två kvinnor och ett barn, lade upp en Facebookstatus där hon berättade om hoten.

– Alla kände att vi måste göra något, man gör helt enkelt inte så att man skriver hotbrev till en mamma för att hon valt att leva med en tjej, säger Gittan Brorson, till vardags reklammakare och en av de som har hjälpt till att sprida uppropet.  ► LÄS MER: Dödshotad efter musikvideo med homosexuell nazist Att byn är så liten att alla känner alla gör hotet ännu mer obehagligt, menar hon. 

– Jag vet ingen som inte tycker om dem och det är det som är så skrämmande. Det är antagligen någon man känner som har skrivit det här.

På torsdagkvällen tänds ljus i Lillhärdal i en manifestation för kärlek och gemenskap.

– Vi har en lång bred gata som är en genomfartsväg genom hela byn så tanken är att lysa upp den för att visa att till Lillhärdal är man faktiskt välkommen oavsett vad man har för hudfärg eller sexuell läggning, säger Gittan Brorson. 

Andra samhällen har hakat på och kommer också att tända ljus. Härjedalen Pride har startat ett event till stöd för familjen på Facebook där över 600 personer sagt sig sluta upp. Men det stannar inte där. Lillhärdal må vara en liten by, men den har förgreningar runtom i världen. 

– Nu har folk börjat skriva att ”vi tänder i Åtvidaberg” och ”vi tänder på Ibiza” och ”jag ska tända i Vilnius”, berättar Gittan Brorson. 

Precis hur stort det kommer att hinna bli fram tills torsdag kväll är svårt att säga. Den som inte kan vara i Lillhärdal kan tända ett ljus, fota det och lägga ut bilden med hashtaggen #lysforhardal på Facebook eller Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro