ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Let´s testa årets semlor

Metro · 1 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Testpanelen: Dansaren Daniel da Silva, snickaren Matte Carlsson och artisten Mi Ridell.

Testpanelen: Dansaren Daniel da Silva, snickaren Matte Carlsson och artisten Mi Ridell. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Hur står sig butikssemlan mot fettisdagsbullarna på de klassiska fiken? Inför fettisdagen lät Metro ett gäng från Let’s Dance testa.

– Jag är så sugen på semlor. Jag har inte ätit frukost än, säger Daniel da Silva, innan han hugger in på sin första semla.

Mi Ridell går systematiskt tillväga och testar grädden på alla semlorna omsorgsfullt. Hon har vissa invändningar mot storleken.– Jag föredrar minisemlorna. Jag pallar inte en hel.

Matte äter helst sin med varm mjölk. Och han gillar mycket mandelmassa. – Det finns ingen helt komplett än, säger Daniel efter fyra testade semlor.

Han efterlyser en kvalitetssäkring för begreppet semla. Några semlor senare är det en mätt panel som sammanfattar sina betyg.

De har inga bra tips på hur man äter semlor snyggt. – Det är inte möjligt, säger Daniel. Min taktik är att trycka in så mycket som möjligt på en gång.

Och här är semlorna ...

Semlorna har numrerats. Panelen utförde ett blindtest där både smak och utseende bedömdes. Betyget är ett snittbetyg.

Seven-eleven, Drottninggatan. 19 kr.

Betyg: ••

”Den är så dålig att den inte ens borde få kallas semla. Mycket mandelmassa. För mycket florsocker.”

Tössebageriet, Karlavägen 77. 30 kr.

Betyg: ••••

”Den ser god ut men håller inte riktigt måttet. Monstersemla. Snyggast. Extrapoäng för utseendet.”  

Thelins konditori, St: Eriksgatan 43. 29 kr.

Betyg: ••••

”Grym mandelmassa. Bra odör. Fin form. Rikligt med grädde.”  

Coop, Sveavägen. 2 för 30 kronor

Betyg: ••••

”Jag skulle köpa fyran. Jävlar vilken mandelmassa. Ser äkta ut.”

Vete-katten, Kungsgatan 55. 29 kr.

Betyg: ••••

”Femman är unik. Bästa grädden. Saftig.”

Ica, Fridhemsplan. 2 för 24 kr.

Betyg: ••

”Dålig grädde. Kall, torr och smakar inget.”

Foto: Scanpix

Minisemlor nyttigt alternativ

MINIATYR. Minisemlan är den senaste och minsta trenden på semmelfronten. – I minisemlan blir det mer mandelmassa i förhållande till bullen, säger Mia Öhrn, författare till boken Semlor.

Munsbitarna är populära. Allt fler konditorier satsar på en mindre storlek. En hälsosam mottrend. – Det känns som att de stora semlorna växer för varje år, säger Mia och tipsar om att ersätta chokladbiten till kaffet med en mini semla. – Man kan svälja hela på en gång.

Recept minisemlor

30 stycken pyttesmå semlor

Deg:75 g smör2,5 dl mjölk25 g jäst0,5 dl strösocker1 tsk malen kardemumma1 krm salt420 g (7 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning:Vispgrädde, mandelmassaFlorsocker till pudring

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen.

Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken.

Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 30 små bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna, cirka 8–10 minuter.

Skär ett lock av bullarna när de svalnat, lägg en liten bit mandelmassa på bullen och toppa med fluffigt vispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro