ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lev den gröna drömmen

Maria Forsström · 18 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Linda Hägglund och Roffe Kahlbom stortrivs vid kolonilotten utanför Vallentuna.

Linda Hägglund och Roffe Kahlbom stortrivs vid kolonilotten utanför Vallentuna. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Alltfler vill odla ekologiskt ute på ­kolonilotten – där gifterna är förbjudna.Om man talar närodling och miljövänlighet i stan är det svårt att komma på något närmare och vänligare än att odla sina egna frukter, rotfrukter och grönsaker på en kolonilott. Där är all odling ekologisk och alla gifter förbjudna.– Jag tror inte att många vill ha det heller. Man ­rensar ogräs istället för att använda gifter, och om man har mördarsniglar blir man av med 70 procent om man strör ut järnsulfat. Resten får man plocka för hand. Bladlöss spolar man bort med såpa, säger Lena Israelsson, författare till bland annat ­boken City­odling och mot­- tagare av Allt om Trädgårds stora pris i år.Hon säger att det blivit en koloniboom där alltfler unga vill odla ekologiskt och gott och där barn­-familjer vill att barnen ska få vara med.– Köerna till odlings­lotterna har ökat med 10–15 procent bara de ­senaste åren. Det är ganska fantastiskt, man blir rörd

”Vi har blivit otroligt kräsna”

Linda Hägglund är 34 år och har varit en ivrig kolonilottsodlare sedan 21.– Jag var ganska tidigt ute. Men gamlingarna sa ”gud vad roligt att du kommit, vill du ha en blomma?”. Ja gärna sa jag. Det tog många år att lära mig vilka växter jag hade, men de kunde allt, säger hon.För ett år sedan bytte hon upp sig till en koloni­stuga i Lövsättra fritidsby utanför Vallentuna, men har inte hunnit flytta över alla växter ännu. Det finns dock redan både röd och gul lök, rädisor, gurka, jordärtskocka, krusbär, vin­druvor, morötter och tomat. Linda Hägglund bjuder på morot och tomat.– Smaka på det här. Du kommer aldrig mer att ­vilja äta något annat. Vi har blivit otroligt kräsna och äter nästan bara egen­odlat. Dessutom är det ­garanterat ekologiskt.Hon har stora planer för sin kolonistuga, medan sambon Roffe Kahlbom försöker dra lite i tyglarna:– Jag vill gärna ha lite trädgård också, inte bara en potatisåker.Linda menar att det är förnämligt att ha en kolonilott då man träffar folk man inte skulle träffat ­annars.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro