ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lev som en massaj och undvik hjärt-kärlsjukdom

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare har länge förbryllats över hur massajer kan undkomma hjärt-kärlsjukdomar trots att deras kost är mycket rik på animaliskt fett.

Det finns starka bevis för att ett stort intag av mättade animaliska fetter medför ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Många forskare har därför förvånats över att massajer, som lever som nomader i Kenya och Tanzania, mycket sällan drabbas, trots att deras kost är rik på animaliska fetter och fattig på kolhydrater.

Detta faktum, som varit känt i 40 år, har lett till spekulationer om att massajerna är genetiskt skyddade mot hjärt-kärlsjukdom. Nu tyder en unik studie, utförd av forskaren Julia Mbalilaki i samarbete med forskare från Norge och Tanzania, på att förklaringen snarare ligger i den aktiva livsstilen. Massajerna gör av med 2 500 kilokalorier per dag mer än basalbehovet. De flesta västerlänningar behöva gå ungefär 2 mil om dagen för att uppnå motsvarande energiförbrukning.

– Med tanke på att de rör sig extremt mycket framstår det inte längre som konstigt att massajer får litet midjemått och bra blodfettsbild, trots mängden animaliskt fett i kosten, säger Julia Mbalilaki.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro