ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Levde utan dataspel i en vecka: Total misär”

Simon Krona · 20 Sep 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Skulle du kunna leva utan dataspel i en vecka? Vi lät vår esportredaktör Erik Glanell anta utmaningen och filma sig själv under hela veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros esportredaktör Erik Glanell vill tvärtom öka sitt spelande.

– Jag älskar att spela dator- och tv-spel. Det blir runt fyra timmar om dagen. Jag tycker inte att det är speciellt mycket. Medan andra läser eller gör någonting annat så spelar jag spel, säger han.

Det blev alltså mycket tid över när Erik Glanell antog utmaningen att leva utan dataspel och filma sig själv under en vecka. Se resultatet i klippet ovan.

Klassas som psykisk sjukdom

Dataspelsberoende har nyligen börjat klassas som en psykisk sjukdom av WHO.

– En fördel med det är att personer som har problem med överdrivet dataspelande kommer att kunna få hjälp med det. Hittills har det inte varit klart vem som ska hjälpa. Är det socialtjänsten, landstinget, skolan eller privata aktörer, säger beroendeforskaren Anne H. Berman.

Men det finns också nackdelar.

– Risken finns att någonting som många njuter av och får sociala kontakter av får en negativ klang. Att folk tänker ”oj, det kan man bli beroende av. Det ska du akta dig för.” Men de flesta som spelar är inte beroende.

pil
Hur många timmar spelar du data/tv-spel en vanlig vecka?

Källa: Källa: YouGov (666 svarande)

Fem timmar varje vardag kan vara för mycket

Att spela mer än fem timmar varje vardag kan vara ett tecken på att spelande är på väg att gå över gränsen, enligt Anne H. Berman.

– Att spela mer än så verkar vara kopplat till negativa konsekvenser, säger hon.

Hon nämner koncentrationssvårigheter, depressions- och ångestsymptom som några exempel på negativa konsekvenser. Men betonar också att motivet till spelandet spelar en stor roll.

– Om du spelar för att fly dina problem är det mer sannolikt att du får problem än om du gör det som en sak bland andra som du gör för att ha kul.

Föräldrar kan oroa sig i onödan

Ibland överskattar föräldrarna barnens speltid. En till två timmars speltid om dagen kan upplevas som att barnet spelar hela tiden, enligt Anne H. Berman.

– Den forskning som finns visar att en till två timmar per dag inte är farligt. Utan det ger njutning och sociala kontakter.

pil
Varningssignaler: Så vet du om spelande börjar gå över gränsen

• Du blir mer inåtvänd och får depressions- eller ångestsymptom

• Du får koncentrationssvårigheter

• Du struntar i plikter – som att gå till skolan eller sköta hushållsarbete

• Du spelar mer än fem timmar varje vardag

Källa: Källa: Anne H. Berman, beroendeforskare

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro