ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lexbase har hackats – hett mål för hackare”

metro · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014

Lexbase ska ha hackats. Men det är inte särskilt förvånande. Enligt Andreas Nilsson, specialist på IT-säkerhet, är sajten ett intressant mål för hackare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Lexbase har blivit hackat, rapporterar DN. Egentligen är det inte särskilt förvånande. Anders Nilsson är säkerhetsspecialist på Eurosecure och har arbetat med IT-säkerhet i 15 år. Han tror att Lexbase, vars syfte är att hänga ut brottlingar på nätet, är ett hett mål för hackare. 

– Generellt sett så brukar sidor alltid ha någon form av sårbarhet. Ju mer konton och sådant sida har, desto lättare är det att hacka den. Det öppnar upp för fler sårbara ytor, säger han.

Eftersom Lexbase är en sajt där man kan skapa ett eget konto ligger den tekniskt sett i riskzonen. Dessutom är det en typisk sajt som lockar till sig hackare, säger Anders Nilsson.

– Det finns flera anledningar till att hacka en sida, som pengar eller prestige. I det här fallet är sidan så uppmärksammad så man vet att man skulle få uppmärksamhet av att hacka den. Som mål är den intressant.

Enligt DN ska nu personuppgifter, som medborgarskap, adress och personnummer, till personer som finns i registret ha lagts upp på en ny sajt för allmän åskådan – helt gratis. Däremot finns inte alla domar att läsa i sin helhet.

LÄS MER:

Reinfeldt tror inte på lagändring efter Lexbase

Kritiserade Lexbase kraschade

”Det kan förstöra mina barns liv”

Talespersonen Pontus Ljunggren lämnar sin post efter mordhot

Datainspektionen efterlyser omskrivning av grundlagen

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro