ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lexbase nylanserar kritiserade kartan

Clarence Frenker · 23 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

På fredagen nylanserade den hårt kritiserade sajten Lexbase sin kartfunktion. Företaget uppger själva att flera av de buggar och felaktigheter som tidigare resulterat i att många känt sig felaktig utpekade som brottslingar nu har åtgärdats. I grund och botten så har ju samma problem funnits där hela tiden. Men det blir värre med kartfunktionen”, säger juridikprofessor Mårten Schultz.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Lexbase orsakade en folkstorm när sajten, som har som affärsidé att publicera domar och offentliga handlingar från tingsrätterna, lanserades i höstas.

En av tjänsterna som erbjöds var en kartfunktion som pekade ut adresser och områden där det bott folk som dömts i tingsrätterna.

Detta resulterade i att flera personer kände sig oskyldigt utpekade då funktionen inte tog hänsyn till om domen var friande eller om den som dömts hade flyttat.

När sajten efter att ha lagts ned återuppstod på nytt i januari i år var kartan borttagen.

Men på fredagen meddelade dock företaget att kartan lanseras på nytt.

– Den har varit otroligt efterfrågad från våra kunder. Och sen känner vi att jämfört med den funktionen som bolaget lanserade i januari så har den här inte samma brister. Utan den var en betaversion som inte höll måttet. Nu är vi ganska säkra på att den här dels kommer klara av en användning som är stark och sen kommer den inte innehålla fel i samma utsträckning, säger Magnus Gröndal, styrelseordförande i Lexbase.

Innebär det att det kommer fortsätta att förekomma fel i kartfunktionen?

– Det finns ju en eftersläpning i Skatteverkets hantering av adresser också. Fel i förhållande till verkligheten kommer att kunna förekomma. Men vi kan bara göra så gott vi kan så den stämmer överens med offentliga register, säger han.

Enligt Magnus Gröndal har det blivit lugnare efter återlanseringen i januari. Hur reaktionerna blivit nu när kartan lanseras igen är dock för tidigt att säga, enligt honom.

– Syftet med vår sida är inte att hänga ut eller straffa någon. Syftet är bara att spegla de förhållanden som finns i offentliga register. Vi har egentligen inga värderingar. Det är ju så att en prick på kartan kan lika gärna betyda en frikännande dom. Men vi upplever inte att vi tillhandahåller något extra straff, säger han.

Förstår ni att folk känner sig utpekade på ett sätt som de inte varit utan er tjänst?

– Vi noterar ju att den reaktionen finns. Men vi upplever inte att det är särskilt många som är av den uppfattningen. Vi får ju mail av folk lite då och då av folk som tycker att det här har lett till besvär, men det är lite förekommande. Det är så pass lite att man i princip kan bortse ifrån det.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och ordförande för Juridikinstitutet, är kritisk till Lexbase affärsmodell.

– Sidan har varit i gång även utan kartfunktion så i grund och botten så har ju samma problem funnits där hela tiden. Men det blir värre med kartfunktionen, säger han.

– Det som gör Lexbase till ett jätteproblem är att det är så enkelt att använda. Informationen har funnits hela tiden, domar är offentliga. Men problemet med integriteten ökar ju mer lättillgänglig informationen blir, säger han.

LÄS MER: 

Sexbrottsoffer kräver skadestånd för Lexbase

Bahnhof stänger Lexbase

Rasar mot Lexbase: ”Kan förstöra mina barns liv”

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro