ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lexbasegrundaren Jonas Häger talar ut i öppet brev

Karolina Skoglund · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Nu skriver Lexbase vd Jonas Häger ett öppet brev på det kritiserade företagets sajt, där det nu även lagts upp både reklamfilmer och pressbilder. Något som talar för att en nylansering är nära.

klar

Artikellänk är kopierad

Nya pressbilder på Lexbase.se vittnar om att sajten inte alls verkar ha gett upp.
Nya pressbilder på Lexbase.se vittnar om att sajten inte alls verkar ha gett upp.Foto: Lexbase

"Egentligen är det den svenska staten och dess myndigheter som borde erbjuda den här tjänsten till det svenska folket, men nu hann vi före". Det skriver nu den kritiserade sajten Lexbase grundare och vd, Jonas Häger, i ett öppet brev. Vidare skriver han att Lexbase till en början var tänkt som en möjlighet att kolla upp vem man gör affärer med.

– Men vad vi insåg ganska snabbt var att Lexbase också skulle kunna ge vanliga medborgare och småföretagare tillgång till den här sortens information snabbt och enkelt. Informationen, som tidigare bara fanns bakom en svårforcerad vägg av byråkrati som bara de med stora resurser och gott om tid kunde tränga igenom, finns nu tillgänglig för var och en, skriver Häger. 

Enligt en intervju som Häger gjort med Svernska Dagbladet planerar Lexbase att öppna igen om ungefär en vecka. Planen är då att det ska vara en mer mjuk och nedtonad version utan den tidigare karttjänsten. På sajten har man nu lagt upp två reklamfilmer samt pressbilder på Jonas Häger, vilket kan vara ett tecken på att det snart är dags för återlansering av den kritiserade tjänsten. 

Sedan Lexbase startade har den kritiserats för sättet den sprider domar på och anses av flera vara ett sätt att utnyttja yttrandefriheten på. Flera hundra personer har även JK-anmält sajten. 

– Systematiska kartläggningar av alla domar innebär att man i princip gör det som bara myndigheter får göra. Polisen har kriminalregistret och det är omgärdat av en rad bestämmelser. Det ska exempelvis gallras efter ett tag. Tanken är att en människa som sonat sitt brott inte ska lida mer av det men det här undergräver en sådan reglering där man ändå kan hitta domarna någonstans, sa Martin Brinnen, jurist vid Datainspektionen, till TT efter att sajten lanserats. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro