ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

LHC-start skjuts upp – igen

Mia Odeh · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här accelereras inga protoner för tillfället. Reparationerna av LHC-tunneln dröjer längre än förväntat. 

Här accelereras inga protoner för tillfället. Reparationerna av LHC-tunneln dröjer längre än förväntat.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRSENING. Partikelacceleratorn LHC vid forskningsstationen CERN, skulle avslöja fysikens gåtor om universums uppkomst redan i september. Men bara en dryg vecka efter maskinens uppstart gick en ledning i en av tunnelns supraledande magneter sönder och de sex internationella forskningsprojekten fick läggas på is.De planerade partikelkollisionerna beräknades då att kunna utföras lagom till jul, men nu skjuts forskningen upp igen, preliminärt ända till juni.– Det uppstod en tryckvåg i tunneln som gjorde att några av magneterna flyttade sig lite från sin ursprungliga position. Alla behöver inte repareras, men det tar tid att laga det som gått sönder. Man undersöker och förbättrar också acceleratorn för att undvika att det här händer igen, säger Kerstin Jon-And, professor i partikelfysik och delaktig i forskningsarbetet med Atlasdetektorn i LHC.Under reparationstiden lyfts ett antal av de enorma magneterna upp till markytan för säkerhetsförbättringar. Dessutom går det åt det ungefär två månader bara för att värma upp och kyla ner anläggningen till den temperatur som de planerade protonkollisionerna kräver.Trots att det dröjer innan LHC-tunneln är helt återställd har forskarna på Cern fullt upp ändå.

– Det finns mycket att göra på mjukvarusidan med till exempel datatagning och analys. Fram tills nyligen har vi samlat mycket data från kosmisk strålning, det är användbart för att testa och kalibrera detektorn, så vi saknar inte arbete, säger Kerstin Jon-And.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro