ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liam Neeson tillbaka som ruggsliten hjälte

CG Karlsson · 17 Okt 2014
Uppdaterad 17 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

"A walk among the tombstones" Genre: Thriller Betyg: 3 (tre)

Under många år vande vi oss vid att i film efter film se Harrison Ford med uppsynen hos ett rasande piggsvin ilsket morra till skurkar att ge fan i hans familj. Men på sistone har 72-årige Ford kanske börjat kännas lite väl mycket vresig morfar för att vara helt självklar som actionhjälte.

Istället tycks den ännu lagom patinerade Liam Neeson ha tagit över rollen som publikens favorithårding i mogenfacket. Jag har personligen svårt för "Taken"-filmerna, men succé har de hur som helst gjort. I den betydligt mer sevärda "A walk among the tombstones" gestaltar Neeson inbitne New York-författaren Lawrence Blocks luggslitne och återkommande hjälte Matthew Scudder. Denne är en före detta snut och alkoholist som varvar AA-möten med uppdrag som privatdeckare. Här jagar han två synnerligen råa skurkar som kidnappat hustrun till en heroinlangare.

Vi följer Scudder och hans hjälpreda T J – en gatusmart, hemlös tonårskille, fint spelad av Brian "Astro" Bradley – i scener som skänker viss värme och humor åt en annars rätt bister och brutal thriller. Parallellt möter vi skurkduon, såväl i flashbacks från tidigare brott som i planeringen av nästa kidnappning, vilket skapar en ökande oro för vad som komma skall. Regissören Scott Frank ger oss huttriga bilder med mycket New York-atmosfär och istället för översnitsiga formgrepp drar estetiken mot old school och småskitig B-film.

På minussidan skriver vi en bitvis rörig och småkrystad intrig plus att vissa otäckheter närmar sig effektsökeri. Men filmen slår aldrig över i ren spekulation och till skillnad från i "Taken"-filmerna får Liam Neeson dessutom chansen att visa lite fler av de nyanser han trots allt besitter. Nej, ni behöver inte rusa till bion, men för den som är sugen på en hyfsat hård spänningsrulle i New York-miljö är denna helt oke

Med en mening:

En hyfsat hård spänningsrulle med Liam Neeson som luggsliten privatdeckare i atmosfärrika New Yorkmiljöer.

Tillägg:

Liam Neeson trodde att "Taken" skulle gå direkt till dvd. Istället blev det succé så för "Taken 2"  fick han gaget tiodubblat till 10 miljoner dollar. Med 3:an (januaripremiär) tar han steget in i den s k 20-miljoner dollar-klubben.  

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro