ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liberalerna efter skjutningarna: Sätt in ordningsvakter tills det utbildas fler poliser

Fredrik Samuelson · 5 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018

Sätt in ordningsvakter i brottsutsatta områden tills fler poliser har utbildats. Det vill Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson efter den senaste tidens dödliga skottlossningar. Misslyckandet sträcker sig tyvärr tillbaka till alliansåren”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den senaste tidens skottlossningar vill Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson ha in ordningsvakter i utsatta områden.

– Lösningen, tills vi får fram alla de poliser alla är överens om, är att ha ordningsvakter på plats. En ordningsvakt kan ha god erfarenhet och kan göra att lugnet återställs. Det tillämpas redan i exempelvis Stockholms city, säger Johan Pehrson.

LÄS MER
Efter skjutningarna i Uppsala – Linnea, 20: ”Pågår någon slags normalisering”

M: ”Inte tillräckligt”

Liberalerna vill sedan tidigare öronmärka statsbidrag till kommunerna så att minst 2 000 fler ordningsvakter kan anställas. Johan Pehrson påpekar också att man redan 2016 föreslog slopad straffrabatt för personer mellan 18 och 20 år. Något som även S och justitieminister Morgan Johansson så sent som i juli i år hade med som ett av nio förslag för att få bukt med gängkriminaliteten.

– Misslyckandet sträcker sig tyvärr också tillbaka till alliansåren, där utbyggnaden av antalet poliser slog rekord vilket var glädjande, men sen drogs utbildningsplatserna ner. Vi stannade av, säger Johan Pehrson.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé riktar också kritik mot justitieminister Morgan Johansson och den förda politiken. M vill dubbla straffen för brott som begås av gängkriminella, vilket S sagt nej till.

– Man har vidtagit ett antalet åtgärder men inte tillräckligt. Vi har låtit gängkriminella få agera för mycket i fred under för lång tid och vi har stora integrationsproblem, säger Tomas Tobé.

S: Har skärpt straff och gett polisen pengar

Alliansen är bland annat överens om skärpta straff för gängkriminella, stärkt vittnesskydd samt vistelseförbud; att dömda gängkriminella under en tid inte ska få återvända till sitt brottsaktiva område. M vill även införa betald polisutbildning, något som Morgan Johansson sagt att han är beredd att titta på men att det måste kunna finansieras.

S och M har olika förslag för att fler unga kriminella ska kunna lyftas bort från skadliga miljöer och öka landets avhopparverksamhet.

Metro har försökt nå Morgan Johansson.

LÄS MER
Fem skottlossningar under allhelgonahelgen
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro