ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Liberalerna säger ja till Stefan Löfven

Fredrik Samuelson · 13 Jan 2019
Uppdaterad 13 Jan 2019
Partiledaren Jan Björklund under Liberalernas partiråd i Stockholm på söndagen.

Partiledaren Jan Björklund under Liberalernas partiråd i Stockholm på söndagen. Foto: TT


Liberalerna släpper fram Stefan Löfven som statsminister i en regering med S och MP. Det beskedet kom på söndagen under Liberalernas partiråd.

klar

Artikellänk är kopierad

Beskedet kom efter en dramatiskt omröstning som gjordes vid 15.15-tiden på söndagen under Liberalernas partiråd i Stockholm med partistyrelsen och de olika förbundens ombud. Röstsiffrorna var 62 mot 30.

– Det finns tre skäl till att vi fattat beslutet. Vi har fått genomslag för mycket liberal politik, det är det bästa sättet att stänga ute ytterpartier från inflytande och den lösning som innebär den mest stabila lösningen med minst risker för återkommande regeringskriser och extraval under mandatperioden, säger partiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund: ”V och SD är rasande”

I uppgörelsen mellan S, C, L och MP accepterar C och L att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering med S och MP. Allt för att förhindra en borgerlig regering som kan behöva stöd av SD. Samtidigt står det i uppgörelsen att Vänsterpartiet ska hållas utanför politiskt inflytande.

– Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är båda rasande. Det är naturligtvis innebörden i den här överenskommelsen att de ska hållas utanför makt och inflytande. Det är fullt tänkbart att det här stoppas av andra partier. Då finns det i beslutet beskrivet att riksdagsgruppen och partistyrelsen ges ett mandat av partirådet att agera efter omständigheterna så att Sverige får den bästa möjliga regeringen utifrån en liberal utgångspunkt, säger Jan Björklund.

Han vill dock inte svara om L kan släppa fram Kristersson om V säger nej till att släppa fram Löfven, för att undvika extraval.

Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Det här får Liberalerna igenom

Huvudskälet till att välja att inte sitta i regering med S är att det skulle bli svårare att återskapa Alliansen inför nästa val, menar Björklund. Men han påtalar att överenskommelsen ger en hel del liberal politik på det ekonomiska området.

Bland annat Liberalernas krav på att utreda förutsättningarna för en förstatligad skola samt mobilförbud i skolan, betyg från årskurs fyra i de skolor som vill, kunskapskrav i läroplanen samt stopp för nya religiösa friskolor.

Överenskommelsen öppnar också dörren för Liberalernas förslag på en friare hyressättning, breddat RUT-avdrag, hårdare straff för hedersbrott, mer pengar till LSS och språkkrav för nya medborgare. Utöver det stödjer uppgörelsen Liberalernas krav på att slopa värnskatten, den extra statliga inkomstskatt på fem procentenheter för de som har en inkomst över 662 300 kronor.

Talmannen föreslår statsministerkandidat

På måndag träffar riksdagens talman Andreas Norlén riksdagspartiernas ledare, med början med Löfven klockan 10 och väntas klockan 16 läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen i riksdagen väntas ske på onsdag.

LÄS: M och KD:s besvikelse efter Centerns beslut: ”Ett svek”

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro