ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Liberalerna tar beslut om Stefan Löfven som statsminister

Fredrik Samuelson · 13 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Partiledaren Jan Björklund på Liberalernas partiråd på söndagen, som pågår i Stockholm mellan klockan 12 och 18.

Partiledaren Jan Björklund på Liberalernas partiråd på söndagen, som pågår i Stockholm mellan klockan 12 och 18. Foto: SVT


Ska Liberalerna säga ja till Stefan Löfven som statsminister – och släppa fram en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet? I dag tar Liberalernas partiråd ställning till uppgörelsen med S, MP och C. Men partiet är djupt splittrat.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 12 inleddes Liberalernas partiråd i Stockholm och senast klockan 18 ska man fatta beslut i regeringsfrågan – huruvida man ska släppa fram Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S) som statsminister.

Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter, och ett ombud för Liberala kvinnor.

– Vi kommer att föra en debatt och rösta om de två alternativen, säger Adam Alfredsson, pressekreterare åt partiledaren Jan Björklund.

Liberalernas partistyrelse stödjer Löfven

På lördagen rekommenderade Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp partirådet att säga ja till det förslag om en uppgörelse mellan S, C, L och MP som presenterades i fredags. Enligt Jan Björklund var röstsiffrorna i partistyrelsen 17–8 för att ingå överenskommelsen och i riksdagsgruppen 13–7.

I förslaget om uppgörelsen accepterar C och L att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av S och MP. Allt för att förhindra en regering som kan behöva stöd av Sverigedemokraterna.

Enligt Jan Björklund ger överenskommelsen en hel del liberal politik på det ekonomiska området.

Några saker som finns med är Liberalernas krav på att utreda förutsättningarna för en förstatligad skola samt mobilförbud i skolan, betyg från årskurs fyra i de skolor som vill, kunskapskrav i läroplanen samt stopp för nya religiösa friskolor.

Överenskommelsen öppnar också dörren för Liberalernas förslag på en friare hyressättning, breddat RUT-avdrag, hårdare straff för hedersbrott, mer pengar till LSS och språkkrav för nya medborgare. Utöver det stödjer uppgörelsen Liberalernas krav på att slopa värnskatten, den extra statliga inkomstskatt på fem procentenheter för de som har en inkomst över 662 300 kronor.

Liberalerna är splittrat i frågan

Två stora länsförbund, Uppsala och Stockholm, stödjer Jan Björklund. I Skåne har förbundet varit splittrat men en majoritet vill att Ulf Kristersson släpps fram.

Tidigare i veckan skrev åtta av partiets 20 riksdagsledamöter i en debattartikel i Expressen att L bör släppa fram Kristersson som statsminister. Bland annat menar de att ett stöd för Löfven skulle skapa ett konservativt block med M, KD och SD, något Jimmie Åkesson önskar, och att det skulle göra svensk liberalism svagare.

Utöver det finns det flerasom tycker att Liberalerna inte bara ska säga ja till Stefan Löfven som statsminister utan också ingå i en regering med Socialdemokraterna. Bland förespråkarna finns Liberala ungdomsförbundet samt Stockholms landstingsråd Anna Starbrink, Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

– Några sådana yrkanden finns inte från partistyrelsen och inte heller i den reservation som finns från partistyrelsen. Men man är så klart fri att yrka på vilken väg man skulle tro är bäst i regeringsfrågan på mötet. Man har den möjligheten som ombud på partirådet, säger Adam Alfredsson, Jan Björklunds pressekreterare.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro