ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lider du i extremhettan? Här är 9 tips för att hantera värmen i hemmet

Filip Joelsson · 1 Aug 2018
Uppdaterad 1 Aug 2018

Foto: IBL


Sommaren 2018 är rekordvarm och fläktar och olika typer av luftkonditionerning säljer slut hos många återförsäljare. Hann du aldrig få tag på någon? Lugn, här är 9 tips för att hantera hettan i hemmet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren 2018 kommer sannolikt att gå till historien som en av de varmaste sedan mätningarna började i Sverige. SMHI har redan bekräftat att juli månad generellt varit den varmaste som uppmätts hittills.

Efterfrågan på fläktar är enorm, och flera stora återförsäljare har helt slut på lagret. Här kommer därför 9 tips till dig som inte hann skaffa dig en, men som suktar efter ett kallare hem.

1. Dra ned persiennerna

Det kan säkert locka att ha dörrar och fönster öppna under soliga och varma dagar, men när värmen är så het som den här sommaren stjälper det snarare än hjälper. Stäng alla fönster och dra för persienner och gardiner under dagtid när det är som varmast. På så sätt tränger den varma luften inte in i bostaden som i regel har en lägre temperatur än utanför.

2. Blötlägg gardinerna

Om du tycker att det är för fult och tråkigt att dra för persiennerna kan du i stället testa att stänka ned dina gardiner med kallt vatten. Vid vädring kyls då den varma sommarvinden ned på väg in i huset eller i lägenheten.

3. Badda handleder och panna med kallt vatten

Att svalka sig med en kall dusch kan givetvis vara skönt en varm dag, speciellt innan man går och lägger sig. Men att duscha i tid och otid kan ju vara bökigt. Då kan det vara bra att veta att kroppstemperaturen kan hållas nere genom att badda handleder och panna med kallt vatten eftersom blodkärlen är ytliga där.

4. Drick vatten

Att det är viktigt att dricka vatten när det är varmt ute visste du säkert redan. Men att hålla vätskenivån i schack innebär inte bara att du känner dig piggare utan också svalare.

5. Vädra på natten

Om du vill vädra, gör det helst på natten när temperaturen ute sjunkit. Och gör det helst med korsdrag, genom att öppna minst två dörrar eller fönster i bostaden.

6. Lägg lakanen i kylen

Ett av de största problemen under värmeböljor är att få en god natts sömn, utan att vrida och vända i svettiga lakan. Ett tips kan vara att lägga dina lakan i plastpåsar och trycka in dem i kylen under dagen. Bra för den som vill ha ett svalare underlag i sängen.

7. Undvik att äta sent

Ett annat recept för dålig sömn i samband med extremhetta är att inte äta precis innan läggdags, eftersom nedbrytningsprocessen genererar kroppsvärme. Se därför till att äta middag i god tid innan du går och lägger dig.

8. Fläkta rätt

Om du trots allt har någon typ av fläkt där hemma, se då till att använda den på rätt sätt. Ett tips är att placera den lågt och rikta den uppåt, eftersom den svalare temperaturen vid golvet då sprider sig i rummet.

9. Bygg din egen isfläkt

Om du inte tycker att en bordsfläkt av vanligare modell skapar en tillräckligt med kall vind kan du relativt enkelt bygga en egen, vilket Meto tidigare berättat om. Så här gör du en egen isfläkt i fem steg.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro