ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liga åtalas för kokainaffärer på Stureplan

Clarence Frenker · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

Med hjälp av mass-sms och kodnamnen Fred” och ”Tony” misstänks narkotikaligan ”Lejonen” ha sålt kokain till kunder på Stureplan. Nu åtalas 14 personer ur västerortsgänget för omfattande narkotikahandel och grova vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

”Lejonens” affärer ska ha varit koncentrerade kring den nattklubbstäta Stureplan i centrala Stockholm.
”Lejonens” affärer ska ha varit koncentrerade kring den nattklubbstäta Stureplan i centrala Stockholm.Foto: TT

– Det handlar om en organiserad och omfattande narkotikaförsäljning som skett till ett stort antal kunder, säger kammaråklagare Sara Nilsson. Utredningen, som pågått sedan 13 augusti förra året, beskrivs som den största av sitt slag någonsin i Sverige.

Den sattes igång efter att ett flertal skjutningar på kort tid ägt rum i Hässelby, Vällingby och Rinkeby  – vilka kopplades ihop med ett pågående krig om narkotikamarknaden i Stockholm.

Vid en samordnad insats mot flera adresser i Västra Stockholm i oktober greps tio personer misstänka för inblandning. I dag, torsdag, åtalades 14 personer för grova narkotikabrott och vapenbrott.

Ligan, som kallat sig ”Lejonen”, ska enligt åtalet under en längre tid ha organiserat, hanterat och sålt stora mängder kokain i Stockholm.

Försäljningen ska i huvudsak ha skett genom mass-sms där de erbjudit kokain till sina kunder. De ska ha använt sig av kodnamnen ”Tony” och ”Fred” och de som velat köpa har sedan kunnat svara varpå narkotikan levererats enligt överenskommelse.

Enligt åtalet har en stor del av försäljningen skett vid Stureplan. Omfattande spaningsmaterial visar hur flera högt uppsatta i nätverket själva hanterat och levererat kokain till hundratals köpare, där flera uppges vara kända medieprofiler.

– Polisen har identifierat ett antal försäljningstillfällen. Det handlar om över 200 överlåtelser på ett antal platser i Stockholm, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Totalt 21 köpare har åtalats i härvan och ytterligare åtal är att vänta.

– Många har under förundersökningen erkänt att de köpt kokain. Vi har bestämt att väcka åtal mot 21 köpare. Resterande köpare pågår det utredning mot. Vi kommer att fatta beslut om ett eventuellt åtal senare, säger Sara Nilsson.

Ligan har enligt polisen styrt nätverket med maffialiknande metoder. Bland annat ska vittnen ha hotats under en pågående rättegång förra året och många boende i Västerort har tidigare uppgett att de varit rädda.

Vid husrannsakan beslagtogs bland annat en pistol och en helautomatisk kulsprutepistol med magasin och ammunition.

Bland de åtalade åtalas nu en person för olaga hot och övergrepp i rättssak, två personer för övergrepp i rättssak och sex personer för grova vapenbrott.

Två av dem åtalas enbart för grova vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro