ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liga låg bakom stort högskoleprovsfusk – 28 personer åtalas

David Peterson · 26 Okt 2018
Uppdaterad 26 Okt 2018
Fem män åtalas i dag för att ha gjort det möjligt att fuska på högskoleprovet.

Fem män åtalas i dag för att ha gjort det möjligt att fuska på högskoleprovet. Foto: TT


Fem män åtalas i dag för att ha gjort det möjligt att fuska på högskoleprovet. Ytterligare 23 provdeltagare som köpt fusket åtalas. En nedgrävd väska med 1,6 miljoner kronor var avgörande i polisens utredning.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid vårens högskoleprov den 14 april gjorde Ekobrottsmyndigheten och polisen ett större tillslag på flera platser i Sverige. Tre män greps när insatsstyrkan bröt sig in i en lägenhet i Norrköping.

Totalt handlar det om fyra män i 20-årsåldern och en 56-årig man som ska ligga bakom en fuskverksamhet kopplad till högskoleprovet. De fem personerna åtalas nu för medhjälp till osann försäkran vid Norrköpings tingsrätt.

Nedgrävd väska med 1,6 miljoner

Männen ska ha försett provdeltagare med avancerad teknisk utrustning.

Kundens utrustning bestod av en modifierad telefon, ett magnetiskt halsband och en mycket liten magnet placerad hela vägen in mot örat. Den fungerar som hörsnäcka, uppger polisens utredaren Björn Norgren.

Polisen har beslagit mycket utrustning och dessutom hittat en nedgrävd väska som innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett USB-minne med uppgifter som varit betydelsefulla i utredningen, enligt åklagare och förundersökningsledare Anna Lander.

Brottet räknas som grovt eftersom att det fått stora konsekvenser och har skötts i organiserad form.

– Det är väldigt allvarligt eftersom att det dels är en verksamhet som inte har beskattats överhuvudtaget. Det är jättemycket svarta pengar. Sen är det som verksamheten gjort, att tillhandahålla höga resultat på högskoleprovet, inte heller bra eftersom att det påverkar antagningssystem till högskolan och minskar möjligheten för andra att komma in, säger Anna Lander på en pressträff.

Har omsatt minst 12,7 miljoner

Skatteverket bedömer att organisationens verksamhet omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor.

Ytterligare 23 personer som köpt fusket åtalas för osann försäkran. Men antalet kan stiga.

– Det finns betydligt fler som är misstänkta för att ha fuskat på högskoleprovet än de 23 som vi åtalat i dag, säger Anna Lander.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro