ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ligan tar bankdosor – länsar privatkonton

John Lindblom · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här plockar mannen ut en bankdosa med hjälp av ett falsklegg. 

Här plockar mannen ut en bankdosa med hjälp av ett falsklegg.  Foto: Polisen


klar

Artikellänk är kopierad

SEB:s övervakningskamera i Bålsta ertappar här ännu en bedragare på väg att tömma privata bank­konton med hjälp av en nyutlämnad digipassdosa.Via ett falsklegg nedladdat från internet får han ut dosan som han sedan loggar in med och stjäl en halv miljon från täbybons konto.Trettioettåringen har just åtalats för brottet och enligt Stockholmspolisen ingår han i en liga som de senaste 18 månaderna länsat privata bankkonton med digipassdosor.– Mannen på bilden är bara en av flera springpojkar åt huvudmän som kommit över stora summor på det här sättet, berättar kriminalinspektör Ingvar Kjell­vås vid Stockholmspolisen.Swedbank ska ha drabbats hårdast av denna digipassliga som slagit till mot bankkontor i Uppsalatrakten, Stockholm och i Mälardalsregionen.– Vi har ett tiotal bankkontor som drabbats. De-ssutom ett stort antal där bedrägeriförsöken misslyckats, berättar Bertil Ellver, säkerhetschef hos Swedbank.Den nyligen åtalade 31-åringen anklagas för två digipassbedrägerier, i Bålsta och Knivsta, och kom över 1,1 miljon kronor från två kontoinnehavare i Stock­holmsområdet.Han avtjänar just nu ett fängelsestraff för liknande brottslighet.

”För lätt att få ut dosan”

En digipass tar fram inloggningskoder när kontohavaren vill uträtta bankärenden via internet.Eftersom kunden själv väljer  den personliga koden på plats räcker en trovärdig förfalskad ID-handling för att digipassbedrägeriet ska vara ett faktum.– Det verkar vara lite för lätt att få ut ett nytt digipass knutet till ett specifikt konto. Bankpersonalen verkar inte tillräckligt utbildade kring falska legitimationer, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad, som deltagit i utredningen om den nu åtalade 31-åringen.– Om man exempelvis använde UV-belysning på ID-kortet skulle förfalskningen synas direkt, menar Gunnar Fjaestad.– Möjligt. Men vi kan inte uppträda för misstänksamt mot våra kunder. Trots allt är bedrägerierna av det här slaget ännu rätt få, säger Bertil Ellver, säkerhetsansvarig på Swedbank.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro