ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ligor bakom tiggarna en myt

Clarence Frenker · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En hemlös man i Stockholm
En hemlös man i StockholmFoto: TT

Att organiserade ligor styr tiggarna i Sverige och tar deras pengar är en myt. Det hävdar hemlöshetssamordnare Michael Anefur (KD) i en intervju med GT. – Jag utgick från att våra system var bättre än 20 kronor i en burk. Men efter att jag sett det här på nära håll ger jag pengar, säger han till tidningen.

  Fattiga som reser inom EU för att tigga pengar på gatorna har blivit ett växande fenomen i Sverige de senaste åren.

I december 2011 tillsattes Michael Anefur (KD) som nationell hemlöshetssamordnare och för honom har tiggeriet blivit en central fråga.

I en intervju med GT hävdar han nu att det inte finns några ligor bakom som tar pengarna.

– Det här är människor som lever i en misär och fattigdom på hemmaplan som vare sig du eller jag riktigt kan begripa. De ser möjligheten i den fria rörligheten inom unionen att försöka försörja sig i ett annat land. Ingenting tyder på att det skulle vara en kriminell verksamhet, säger han till GT.

Enligt Michael Anefur tjänar en tiggare mellan 1500-2000 kronor i månaden. En knapp lön där det mesta, enligt honom, går till mediciner och mat.

Själv ger han gärna en peng när han går förbi på gatan.

–  För två år sedan tyckte jag inte det. Jag utgick från att våra system var bättre än 20 kronor i en burk. Men efter att jag sett det här på nära håll ger jag pengar, säger han till GT.

- Den tjuga jag lägger i burken går hem till att ge barn medicin, och så vidare, det har nytta för individen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro