ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liknar inget annat jag upplevt

Anna Berghe · 17 Jun 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016

Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Talldungens Gårdshotell

klar

Artikellänk är kopierad

Talldungens Gårdshotell

Betyg 5/5

Invid porten av Österlen och del av naturreservatet Verkeån, Sveriges vackraste enligt denna skåning, ligger dagens spisarställe. När New York Times i januari listade ett 50-tal destinationer världen över fanns Talldungen med och när brittiska The Guardian hyllade Skåne som resmål var krogen given för sin genuina mat och bröd från de egna mikrobageriet. Vi kommer körande på väg 9 från Kivik och svänger av. Det stora pensionatsgula huset, med restaurang- och hotellverksamhet ligger vackert placerat med Brösarps backar runt hörnet. Naturens flora bjuder på en palett av grönska och ramar pittoreskt in det stilla kvällsljuset.

Korna betar i hagarna utanför när vi slår oss ner på den generösa gårdsplanen. I väntan på vårt spisarpaket dricker vi friskt bubblande rosé på gamay från Loire. Kvällssolen dalar sakta och vi vandrar en våning upp till restaurangen. Krukväxtsbeklädda fönsterbräden, dalahästar, färgglada mattor, vackra gamla skåp och udda ting ramar in matsalen. En vacker, bohemisk, personlig sådan som för tankarna till södra Frankrike eller Italien. Menyn bjuder in till en kombination av lokalproducerade råvaror tillagade i medelhavsstil.

Vår start blir en tallrik med försommarprimörer från trakten, italiensk chark och en skönt trådig rillette som sköljs ner med ett gott glas naturligt vitt chardonnay från Cote Catalanes i Frankrike. Bland huvudrätterna väljer vi husets paradrätt porchetta med salsa verde och torsk från Simrishamn med ramslök och kikärtor. Porchettan är saftig och mör, fylld med vitlök och örter. Fänkål, rosmarin och salvia gör sig tillkänna i tuggorna och den friska grönt sköna salsa verden, med bra sälta och pigg syra från citron, gifter sig väl med fläsket.

Torsken är mjäll, ljuvligt skivlig att falla isär, serverad i en ljusgrön delikat ramslöksbuljong med kikärtor. Jag saknar viss sälta men det är en petitess. Vi sköljer ner med en diamant från den franske vinmakaren Philippe Jambon. Ett beaujolais; Bruyére sur Roche Noire 2011 som får mig att fälla en liten glädjetår. Det imponerande generösa vin- och ölutbudet är mycket personligt och går hand i hand med menyn. Till de sista dropparna av vinet intar vi några väl utvalda ostar från mejeriet några mil bort. Stämningen är god och avslappnad i den fullsatta restaurangen när vår dessert, en rabarberkompott med grädde serveras i udda kaffekopp. En sötsur välbalanserad sådan i alldeles lagom storlek som rundar av en afton av anspråkslös perfektion. Talldungen liknar inget annat jag mött under mina mat- och dryckesupplevelser runtom vårt vackra skånska landskap.

Jag är väldigt glad och tacksam att de generösa, varma. kompetenta, trevliga krögarparet satsade allt, tog sitt pick och pack och drog hit från Uppsala för 5 år sedan. De har tillsammans med sin personal lyckats skapa en liten juvel med hjärta, personlighet, utmärkt service och human prisbild i Sveriges egna Nangijala. Men du behöver inte dö för att nå ”andra sidan av stjärnorna”. Allt som räcker för att njuta en sommarkväll är att stuva in de du gillar allra bäst, stora som små, och ta bil eller buss till Bengtemöllevägen 7, Brösarp, Skåne. Glad smakfull sommar! Vi ses i augusti igen!

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro