ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lilla Layla fri från obotlig cancer – med världsunik behandling

Ida Gustafsson · 7 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Layla Richards, 1, blev fri från cancer genom en helt ny behandlingsmetod.

Layla Richards, 1, blev fri från cancer genom en helt ny behandlingsmetod. Foto: BBC News


Lilla Layla Richards, 1, hade obotlig leukemi. Hennes föräldrar vädjade till läkarna att bota henne. Och som första patient i världen blev flickan fri från cancern med hjälp av en spruta med cancerdödande celler.

klar

Artikellänk är kopierad

När Layla Richards bara var tre månader gammal upptäcktes det att hon hade leukemi. Trots strålbehandling och benmärgstransplantation kom cancern tillbaka, skriver Daily Mail. 

► LÄS MER: Systrarna Marlene och Mary, 5, fick cancer efter varandra

Läkarna sa att det var det värsta fallet av leukemi de sett. Men Laylas föräldrar ville inte förlora sin dotter. 

– Vi ville inte acceptera den palliativa vården så vi bad läkarna att testa vad somhelst på vår dotter, även om det inte hade använts förut, säger Lisa Foley. 

Men läkarna på Londonsjukhuset Great Ormond Street Hospital ville inte ge upp hoppet om den lilla flickan. De fick tillstånd att testa en behandling som hittills bara använts på möss. 

► LÄS MER: Döde sonen fick vara med på bröllopsbilden 

Genom en tillförsel av 50 miljoner celler som har utvecklats för att leta reda på och förstöra cancerceller är den lilla flickan nu fri från leukemi. 

Laylas tillfrisknande kan nu bana väg för ett helt nytt sätt att behandla cancer. 

– Vi har bara använt denna behandling på en väldigt stark liten flicka och vi måste vara försiktiga med att hävda att detta kan användas på alla barn. Men det är en milstolpe i fråga om användningen av ny genteknik och effekterna på detta barnet har varit häpnadsväckande. Om det kan genomföras igen kan det betyda ett stort steg framåt i behandlingen av leukemi och andra cancerformer, säger läkaren och professorn Wasem Qasim. 

► LÄS MER: Han fick cancer  då samlade kunderna in till en semesterresa

Metoden som användes på Layla innebär att blodceller tas från en frisk donator som har gener som bekämpar cancer. Cellerna sprutades in i Layla med en injektion i juni i år, när hon var ett år gammal. 

– Det var läskigt att tänka på att behandlingen aldrig hade använts på en människa förut, men även med tanke på riskerna fanns det ingen tvekan om att vi ville försöka. Hon var sjuk och hade mycket ont, så vi var tvungna att göra någonting, säger hennes pappa Ashleigh Richards.

Layla har nu varit fri från cancer i fem månader, men läkarna kontrollerar henne regelbundet för att undersöka så att cancern inte kommit tillbaka. Först om ett år vet läkarna om hon är helt fri från sjukdomen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro