ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lillasyster till Noma levererar

Anna Berghe · 2 Sep 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016
Restaurang 108 får fem glober av Metros matskribent.

Restaurang 108 får fem glober av Metros matskribent. Foto: Pressbild


Metros matkritiker delar ut en femma till restaurang 108 i Köpenhamn.

klar

Artikellänk är kopierad

108

Betyg 5/5

Vi vandrar i den varma kvällssolen över Byens nyaste bro, Inderhavensbroen , kallad ” kyssbron” i folkmun, som binder samman turisternas mecka Nyhavn, med stadsdelen Christianshavn. En bit bort efter bron ligger en av världens bästa restauranger, Noma, med två stjärnor i Michelinguiden och främsta representant för det nynordiska köket med Rene Redzepi som kapten. Dock inte anpassat för alla plånböcker.

Därav har den före detta kökschefen Kristian Baumann, även grundare till en av stadens bästa restauranger Relæ, tillsammans med Redzepi öppnat upp lillasyster i form av 108 namne med sin adress. I den över 400 kvm stora lagerlokalen, läckert inredd av Space Copenhagen, en av Byens fetaste arkitektbyråer, ligger matsal till vänster med god inblick i det spatiösa köket placerat i högre del där flitiga kockar arbetar på högvarv. Stora glödlampor i olika format lyser upp den avskalade industrilokalen. Vinlistan representeras av naturliga viner som går hand i hand med menyn på 7 middagsrätter och 3 desserter.

Utöver detta kan man både äta kött, fisk eller grönt för två personer eller fler serverad i sann family style. En lättsaltad makrill med säsongens krusbär serveras i en olja på lärkträd. En frisk lagom saltsur delikat start som smeker smaklökarna på tungan. Det pirrar till i hela kroppen och oljan på lärkträd är genialisk med sin skönt barriga smak. I anrättning två ställs lammbröst med sallad på ängssyra ned. Under den vackert gröna ängssyran döljer sig en fint tillagad bit bröst på låg värme där det feta köttet faller felfritt isär. Den skarpa syrliga salladen balanserar det feta köttet utmärkt. I akt tre serveras en bit grillad grissida med wasabina, senapsblad med mustig eftersmak av wasabi och krasse omsluten av ett tunt skinn på karamelliserad mjölk.

En dansk variation på den mexikanska wrapen som får mig att skratta högt av lycka. Det är vällagat och innovativt. Ett utmärkt ofiltrerat rött vin med skön mörk arom från österrikaren Christian Tschida sköljer ner svinet. Ett lagom sött avslut på en delikat afton blir en surdegsstrut med kornglass serverad med husets egna friska örtöl där glasstruten serveras i all enkelhet i en skål fylld av korn.

Det enda anmärkningsvärda i en felfri afton matmässigt är den om något röriga men ändå hjärtliga servicen. Lite mer struktur och ordning uppskattats men det är en barnsjukdom som går att bota. Baumann har med med crew lyckats skapa ett tillhåll för alla med intresse för innovativ nynordisk mat i kombination med viss utomeuropeisk touch och human prisbild. Hit tar man med fördel sin käresta, vänner eller familj för en afton av ren och skär hygge. För undertecknad är detta en av Byens bästa just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro