ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lilly, 5, kämpade för sitt liv mot cancern – när lillasyster föddes i rummet bredvid

Emmelie Wallroth · 5 Feb 2015
Uppdaterad 5 Feb 2015
Lilly var 1,5 år gammal när hon fick leukemi. På den högra bilden syns Lilly (till vänster) tillsammans med lillasyster Junis och storasyster Louisa.

Lilly var 1,5 år gammal när hon fick leukemi. På den högra bilden syns Lilly (till vänster) tillsammans med lillasyster Junis och storasyster Louisa. Foto: Privat


När familjen Anding i Varberg fick veta att Lilly fått leukemi rasade vardagen samman. Samtidigt som Lilly kämpade för sitt liv på sjukhus föddes lillasyster Junis. Det var kaos”, berättar mamma Julia.

klar

Artikellänk är kopierad

Söndagen den 15 februari är det internationella barncancerdagen och då håller familjen Anding, tillsammans med den ideella organisationen ”Varberg för liv”, ett fackeltåg i Varberg.

– Vi vill ge tillbaka för allt vi har fått, alla fina minnen vi ändå fick under tiden så var så hemsk. Där kom Barncancerfonden in i bilden. Cancern försökte förstöra Lillys kropp, men den fick inte förstöra alla hennes barndomsår, säger Julia.

En dag i mars, när Lilly Anding från Varberg var 1,5 år gammal, drabbades hon av sin första feber någonsin.

– Eftersom febern höll i sig i flera dagar så tog vi beslutet att åka in till vårdcentralen, berättar Lillys mamma Julia Anding.

Och det blev ett antal besök på vårdcentralen – utan några resultat.

– Vi kände på oss att det var någonting som inte stämde. Man trodde ju inte att det skulle vara någonting allvarligt, men vi valde ändå att köra till akuten. När de väl kom fram till akuten i Halmstad gick allting väldigt fort. Läkarna tog flera prover på Lilly och kunde rätt snart lämna ett besked till familjen Anding –

Lilly hade cancer. Leukemi. Redan dagen efter kördes med ambulans till barncancercentrum där hon opererades och cellgiftsbehandlingen påbörjades.

– Vi trodde inte att det var sant. Det är inte där man vill hamna. Det är sista stället på jorden där man vill hamna. Men det var bara att bita ihop och kämpa på, säger Julia.

Lilly genomgick behandling efter behandling. Och till en början gick allting bra, Lilly var pigg och lekte på som vanligt. Men läget förändrades snabbt och hon fick svåra biverkningar. Samtidigt väntade familjen sitt tredje barn och det blev dags för mamma Julia att föda. Tillsammans med Lillys pappa Kristian låg hon i ett förlossningsrum – medan Lilly kämpade för sitt liv i rummet bredvid.

– Vi kunde se Lillys rum därifrån. Kristian var med vid förlossningen i två timmar, sedan var han tillbaka till Lilly och hjälpte henne.

Mitt i allt kaos kom lillasyster Junis till världen. Sedan väntade en extremt tuff period för familjen. Lilly drabbades svampinfektion och därefter blodförgiftning, storasyster Louisa, som då var 3,5 år gammal, fick misstänkta vattkoppor och nyfödda Junis hade kolik. På grund av infektionsrisken fick de tre systrarna inte träffa varandra alls under en period.

– Vi splittrades och det var kaos. Och Lilly blev bara sämre och sämre.

De kördes med ambulans till Göteborg och låg inskrivna på sjukhus i flera månader. Familjen fick olika besked hela tiden och under någon veckas tid var det osäkert om Lilly ens skulle överleva.

Men plötsligt såg de ett ljus i mörkret.

– En dag, när Lilly hade varit som sjukast, öppnade hon ögonen och tittade på mig. Det hade hon inte gjort på länge. Då kände jag att nu vänder det. Nu blir det bra, säger mamma Julia.

Lilly hade fortfarande svåra smärtor och gick på morfin, men hon blev piggare och piggare och började komma tillbaka. En dag kom sjukhusclownerna in på hennes rum, och då satte sig Lilly upp i sängen för första gången.

– Det betydde så otroligt mycket att få se henne le igen.

Efter ett halvår på sjukhuset fick familjen åka hem. Därefter följde många läkarbesök och fortsatta behandlingar, men de började smått komma tillbaka till vardagen.

I dag mår Lilly precis som vilken femåring som helst. Hon är fri från cancern, men inte friskförklarad. Fackeltåget som familjen håller i ser de som ett sätt att ge tillbaka för all den hjälp de fått.

–  Almers hus i Varberg var en av de rekreationsvistelser vi minns väldigt väl. En underbar plats för att komma ifrån vardagen och ventilera sina tankar tillsammans med andra i liknande situationer, säger pappa Kristian.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro