ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Linda, 32, vill bli mamma på egen hand – men vägen dit är lång

Linnea Bergman · 7 Dec 2017
Uppdaterad 7 Dec 2017
Linda Johansson drömmer om att bli mamma.

Linda Johansson drömmer om att bli mamma. Foto: Alamy/privat.


Linda Johansson, 32, drömmer om att skaffa barn så mycket att hon till och med ser fram emot sömnlösa nätter och blöjbyten. Men vägen dit är lång.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Johansson, som kommer från en mindre ort i Västmanlands län, växte upp i en familj där hennes mamma till stora delar uppfostrade henne och hennes syskon ensam. För Linda har det aldrig varit konstigt att en ensam person klarar av att ta hand om och uppfostra sina barn på egen hand.

Efter att Linda själv fyllde 30 och blev klar med sina studier började längtan efter att bilda familj växa sig allt starkare. Vissa dagar har känslan varit så stark att hon gråtit ohämmat, berättar hon.

– Jag har i dag mitt drömjobb, min villa och min Volvo. Men det är något som saknas. Jag har själv en stor familj, med många syskon och syskonbarn. Men jag har inte hittat mannen i mitt liv, säger hon. 

Att försöka se sig själv om 30 år hjälpte henne att ta beslut om att försöka skaffa barn på egen hand. Hon kände att hon skulle ångra sig om hon om då skulle se tillbaka på sitt liv och inte hade egna barn.

– Jag är inte gammal, men efter 35 minskar möjligheten att bli gravid och att skaffa barn på egen hand är en lång process, säger hon.

I januari i år kontaktade hon kvinnokliniken i Västerås för första gången. Linda har därefter genomgått både en medicinsk och gynekologisk utredning i Västerås. Därefter remitterades hon till Akademiska sjukhuset i Uppsala för fortsatt utredning. 

Sedan några veckor tillbaka har hon godkänts för spermiedonationsbehandling vidAkademiska sjukhuset i Uppsala, där väntetiden för behandling är runt ett år.

För att komma i kontakt med likasinnade har Linda skapat en Facebookgrupp, ”Mamma på egen hand”, där kvinnor som är eller vill bli förälder på egen hand utbyter erfarenheter och stöttar varandra. Många hon kommer i kontakt med är äldre än henne själv.

– Jag tror att många kvinnor nyttjar den den här möjligheten senare i livet. En majoritet tror jag hoppas på att träffa någon att bilda familj med in i det sista. De långa väntetiderna, framförallt på grund av antalet tillgängliga donatorer i Sverige, går inte ihop med den målgrupp som lagstiftaren vänder sig till.

Även om Linda Johansson vill försöka bli mamma på egen hand planerar hon inte för ett liv ensam. Hon hoppas på att träffa en partner framöver och tror inte att ett barn behöver vara ett hinder för det. 

– Bara för att jag väljer att bli mamma på egen hand betyder det inte att jag för alltid väljer ett liv i ensamhet, utan jag ser fram emot att ett liv i tvåsamhet. Han dyker nog upp på en vit häst lite senare bara, säger hon.

Linda berättar att hon även kan längta efter de jobbiga delarna med att bli förälder.

– Jag ser faktiskt fram emot blöjbyten och sömnlösa nätter. Det är nog för att jag inte kan få det just nu, säger hon. 

Trots den långa väntan känner sig Linda nu glad över att hon är godkänd och står i kö för behandling.

– Inom ett år får jag troligtvis börja min behandling och det känns jättebra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro