ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linda antog utmaningen platespotting – tog 17 år att klara

Anna Åslund · 22 Apr 2016
Uppdaterad 25 Apr 2016

Det började som en knäpp grej” men utvecklade sig till något av en besatthet. I dag, 17 år senare, har Linda Svedberg fullföljt utmaningen i ”platespotting” som går ut på att hitta registreringsnummer på bilar i tur och ordning ända upp till 999.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Svedberg, 34, fick leta i 17 år innan hon tillslut hittade den slutgiltiga nummerplåten.
Linda Svedberg, 34, fick leta i 17 år innan hon tillslut hittade den slutgiltiga nummerplåten.Foto: Privat

Det hela började när Linda Svedberg, 34, från Östersund gick i gymnasiet och en kompis berättade om fenomenet "platespotting", vilket Expressen var först med att skriva om. Det går ut på att hitta bilars registreringsnummer med start från 001 till och med 999 i turordning. 

– Jag tyckte det lät jättekonstigt, det var väl inte förrän jag såg 002 som jag tänkte att jag måste hålla utkik efter 003, säger Linda Svedberg. 

►LÄS MER: De här orden förbjuds på nya nummerplåtar

Till en början kändes det som "en rolig grej" men leken utvecklades snart till en form av besatthet. Linda menar att hon har ett otroligt skarpt öga och kunde hitta alla nummer som var i närheten av det numret hon letade efter för tillfället. När hon väl hittade rätt var lyckan total. 

– Jag har aldrig vunnit storvinsten på lotteriet, men jag är ganska säker på att det är samma känsla. När det plötsligt händer, då bara tjuter jag rätt ut. Det är en maximal emotionell utdelning. 

Att utmaningen tog 17 år att klara tror hon delvis beror på att hon inte kör så mycket bil själv utan tar sig fram på cykel. Under en period på fem år kom hon ingenstans i sina spaningar och det krävdes till och med att Linda flyttade till en annan stad för att kunna komma vidare. 

– Det var väldigt svårt att hitta 090, det tog flera år. När jag flyttade till Östersund såg jag 090 och då fortsatte jag. 

►LÄS MER: Nummerplåtar kan få extra bokstav

Åren gick och Linda kunde ibland pricka in flera nummer på en dag. Hennes vänner och familj hann bli ganska trötta på hennes ovanliga hobby men det stoppade inte Linda. I förra veckan såg hon slutligen nummer 999 och då var lyckan total, men kort därefter kom en känsla av tomhet. 

– Jag är på andra sidan, det är lite tomt nu och jag vet inte vad jag ska göra. Jag har någon slags kognitiv kris tror jag, jag ser alla de här bilnumren men de har inget värde längre. 

Linda tycker att hennes intresse är både roligt och lönsamt till skillnad från om hon skulle samla på materiella ting. Som svar på frågan om vad Linda ska göra nu berättar hon en hemlighet. 

– Jag kan erkänna att jag såg 001 och 002 igår. Det kan hända att jag noterar 003 igen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro