ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linda fick bluff-sms – anklagades för barnporrbrott

Marie Bergström · 17 Sep 2015
Uppdaterad 13 Feb 2016
Linda Eriksson fick ett meddelande i telefonen från bedragare.

Linda Eriksson fick ett meddelande i telefonen från bedragare. Foto: Privat


I ett sms från polisen anklagades Linda Eriksson för barnpornografi. Det visade sig att meddelandet var falskt och Uppsalabon har nu polisanmält händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på tisdagsmorgonen som Linda Eriksson surfade in på Aftonbladet med sin mobil. Då dök det upp ett meddelande som uppgavs komma från polisen, rapporterar UNT.

I meddelandet stod det bland annat: VIKTIGT! Din mobila enhet blev blockerad av säkerhetsskäl. Alla handlingar som utfördes i denna mobila enhet har fixerats. Alla dina filer är krypterade. Du behöver betala 1 000 kronor i påföljd”.

► LÄS MER: Skivomslag anses vara barnporr

– Det var obehagligt. När jag scrollade ner och såg att jag anklagades för barnporrbrott förstod jag att meddelandet var falskt. Att barn utnyttjas är något av det vidrigaste jag vet, så man blir ganska upprörd av en sådan anklagelse, säger Linda Eriksson till Metro.

Hon polisanmälde händelsen och har nu fått rådet att formatera om sin telefon.

Linda Eriksson är inte ensam om att ha drabbats.

Isabelle Zander, även hon från Uppsala, skulle logga in på sitt Hotmail-konto förra veckan när hennes skärm fylldes av ett meddelande som spärrade telefonen och krävde henne på pengar.

– Jag fick panik när jag inte fick bort meddelandet, berättar Isabelle Zander.

Till slut lyckades hon ändå stänga pop up-fönstret.

– Att göra en polisanmälan slog mig aldrig. Jag var bara glad att jag fick bort det. Det känns läskigt att få det här på telefonen med tanke på att jag använder internetbanken, säger hon.

Enligt polisen är den här typen av virusattacker en ny företeelse i Sverige.

– Det här har förekommit under en längre tid på stationära datorer. Men den senaste månaden har vi sett att man börjat få in det på mobilerna, säger Mattias Falkbåge, inspektör vid polisens nationella bedrägericenter.

► LÄS MER: Nej, du kommer inte vinna Iphones med ett klick – tävlingssidorna på Facebook är en bluff

I Sverige rör det sig hittills om en handfull anmälningar. Problemet är däremot utbrett i USA och Australien.

– Man förstår att bedragarna är intresserade av att komma åt mobilerna eftersom vi använder dem till så mycket, säger Mattias Falkbåge.

Den som får ett liknande meddelande ska absolut inte betala. Det är också viktigt att polisanmäla så att polisen får en bild av hur vanliga bedrägeriförsöken är.

Dessvärre är det svårt att skydda sig mot attackerna. 

– Sannolikheten att drabbas ökar om man besöker oseriösa sidor eller sidor som inte är så välanvända. Ofta är skyddet bättre på sidor som många besöker. Får man in viruset på mobilen så är det en systemåterställning som måste göras för en chans att bli av med det, säger Mattias Falkbåge.

klar

Artikellänk är kopierad

Marie Bergström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro