ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linda fick nya ätstörningar av Let’s dance”

Peter Lindholm · 6 Maj 2011
Uppdaterad 6 Maj 2011

Linda Lampenius tog illa vid sig av domarnas kritik i Let’s dance” Fick ett återfall i sina ätstörningar. Berättar i ”Det blir bättre” i TV 3 på söndag.

klar

Artikellänk är kopierad

Violinisten Linda Lampenius har i större delen av sitt liv lidit av ätstörningar. Det började med anorexi (själv­svält) när hon var 14 år, fortsatte med ortorexi (ät­störning med träningsnarkomani) och senare med bulimi (då man hetsäter och sedan spyr upp allt). Om detta har hon berättat i biografin ”Linda” (2003). Däremot har hon inte berättat att det fortsatte i ytterligare fem år: – Jag ljög hela tiden och berättade aldrig att jag fortfarande var väldigt sjuk. Det är så mycket skam kopplat till det. Sista återfallet kom med ”Let’s dance” i TV 4 2008. – Jag måste göra allting perfekt. Det gick jättebra först, men sedan fick jag kritik för någonting – och måste straffa mig själv. Jag skulle liksom spy ut allt. Jag var äcklig, jag var dålig, den sämsta som finns. När hon för tredje gången besökte Södersjukhuset akut fick hon en remiss till en ätstörnings­klinik.  Kliniken och kärleken blev hennes räddning. För utan stöd från den då blivande maken Martin Cullberg skulle det inte ha gått. ”Det blir bättre” avslutas med att Linda håller tal i en skola. Budskapet är: Det blir bättre – med andras hjälp. Det var tänkt att talet skulle ha hållits på en annan skola. – Kuratorn där sa: ”Vi har tillräckligt mycket problem med ätstörningar.” De medger problemen, men vill inte att man talar om det. Vad man inte får se är responsen efteråt. – Det var fantastiskt. De var väldigt berörda, skakade och grät.

 ”Det blir bättre”, TV 3, klockan 20.00, söndag.

LÄS MER OM PROGRAMMETBLI BARNRÄTTSKÄMPE

Höga krav och kriser kan utlösa ätstörningar

Höga krav, skeva skönhetsideal, svåra händelser och familjekriser. Det kan vara utlösande faktorn till att man drabbas av ätstörningar. Vanligast är problemet i åldrarna 13 till 30 år. Kvinnor drabbas oftare än män. Den som vill ha hjälp eller råd kan chatta med terapeuter från Rädda Barnen och RFSL efter att ”Det blir bättre” har sänts på söndag. Det gäller inte bara ­ät­störningar, utan alla slags problem som man kan drabbas av som ung. Information och expertchattar finns på: rb.se och tv3.se/dbb  metro

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro