ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linda skrev en bok om faghags

Hanna Göransson · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Linda Leopold hoppas att hennes bok ska få fler kvinnor som gillar bögar att våga kalla sig faghags. 

Linda Leopold hoppas att hennes bok ska få fler kvinnor som gillar bögar att våga kalla sig faghags.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

BÖGHAGGA. Linda Leopold blev faghag när hon var sex år. Sedan dess har hon älskat bögar.

Vad är en faghag?– Det är en kvinna, oftast heterosexuell,  som gillar bögar. Vanligtvis har hon en eller flera bögkompisar men det finns också tjejer som är intresserade av gaykultur utan att nödvändigtvis känna några bögar av kött och blod.

Varför behövs det en bok om faghags?– Det är ett ämne som berör väldigt många människor. Jag är själv faghag och jag hoppas att fler kvinnor som gillar bögar vågar kalla sig faghags när de har läst boken.

Du skriver i inledningen till boken att du blev faghag när du var sex år. Berätta.– Då träffade jag Christofer, min bäste bögkompis. Det var på något sätt underförstått att vi aldrig skulle bli kära i varandra.

Varför fastnar du för bögar?– Dels dras jag till bögar, de är lättare och roligare att umgås med, dels har jag alltid haft ”bögiga” intressen. Jag gick på musikgymnasium och där kryllade det av musikalbögar. På skolan träffade jag Nick. Vi flyttade ihop efter gymnasiet och levde ett Will & Grace-liv.

Varför gillar faghags att hänga med bögar?– Det finns något som kallas The safety factor. Det är underförstått att man inte kommer att ligga med varandra. Man kan vara sig själv. Det är mer avslappnat att gå på bögklubb för man behöver inte bry sig lika mycket.

Men du har inte valt att leva hela vägen som faghag? – Nej, jag har straighta kompisar också och jag är gift med en kille.

Varför har du inga flatkompisar?– Jag vet inte. Det finns någon form av laddning mellan faghags och bögar eftersom man är olika kön. Det är nog det som är speciellt. Det finns en laddning men den är inte sexuell.

I boken får vi möta kvinnor som delar sina liv med bögar. Var det svårt att få dem att ställa upp? – Nej, faktiskt inte. Trots att de utlämnar mycket av sitt privatliv. De ville berätta sin historia för mig.

Du skriver att du har en välutvecklat gaydar. Vad är det? – Gaydar är en bögradar. Det handlar om att lära sig att läsa av symboler och vibbar. Men ibland kan det vara svårt att skilja bögar från brats.

Boken utspelar sig i Berlin, New York, Stockholm, Paris och Falun. Är Stockholm en bögvänlig stad?– Ja, det är lätt att leva öppet som bög i Stockholm om man jämför med andra länder. Bögvärlden är nästan sönderkramad av de politiska partierna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro