ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lindas läpp förstördes efter Facebook-tipset

· 4 Jul 2014
Uppdaterad 4 Jul 2014
"Lindas" ansikte svullnade upp kraftigt efter en läppförstoring. Kvinnan som utförde behandlingen hittade hon på Facebook. 

"Lindas" ansikte svullnade upp kraftigt efter en läppförstoring. Kvinnan som utförde behandlingen hittade hon på Facebook.  Foto: Privat, Skärmdump från Facebook


Linda nappade på en annons för läppförstoringar på Facebook. Men det förvandlade hennes liv till en mardröm. Nu vill hon varna andra. – Jag har haft ett helvete, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

För ungefär en vecka sedan såg Linda en bild på Facebook som gjorde reklam för en kvinna som utförde läppförstoringar i Malmö. Annonsbilden hade lagts upp av en bekant till Linda och hon kände till kvinnan sedan tidigare, så varningsklockorna ringde inte så högt som de kanske borde gjort.

– Hon har gjort läppförstoringar på halva Malmö, alla känner henne, säger Linda.

LÄS MER: Hennes naglar förstördes av förbjudna lacket

Hon försökte boka en tid för en läppförstoring men fick svaret att kvinnan var "helt fullbokad". Istället blev Linda ombedd att besöka "salongen", en kontorslokal i centrala Malmö.

– Det är ett litet kontor och man sitter i en vanlig kontorsstol, säger hon.

Och efter det går det mesta fel.

– Hon missar med fillerssprutan två gånger. Hon träffar en nerv och det gör ont. När jag kommer hem börjar jag svullna upp. Jag har gjort liknande ingrepp tidigare, men på seriösa salonger, och då har svullnaden lagts sig efter en dag. Den här gången blev det bara värre och värre.

LÄS MER: Socialstyrelsen vill stoppa skönhetsingrepp av lekmän

Timmarna går och överläppen fortsätter att svullna upp. Nu kom paniken.

– Det kändes som att läppen skulle explodera. Det gjorde så ont att jag trodde att jag skulle dö.

Till slut lyckas Linda somna. Men mitt i natten vaknar hon – av att det rinner blod ur munnen.

– Det spricker inifrån. Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv. Jag var nu uppsvullen i halva ansiktet och dagen därpå fick jag svidande blåsor i hela munnen.

Enligt Linda säger kvinnan att hon har både utbildning och lång erfarenhet av läppförstoringar. I reklamen för verksamheten har hon också tydligt påpekat hur nöjda alla hennes kunder är, säger Linda. Men det hjälper inte Linda.

– Jag har suttit inlåst i min lägenhet hela veckan, det har varit ett helvete, säger hon.

LÄS MER: Så lockas unga att förstora brösten

Efter att ha kontaktat kvinnan och visat bilder på sin överläpp har hon fått en ursäkt och blivit lovad pengarna tillbaka, men vad de långsiktiga konsekvenserna blir är det för tidigt att säga. Nu vill Linda varna andra som ser den här typen av "oseriösa" utförare.

– Gå aldrig, aldrig, aldrig till någon sådan. Det finns gott om seriösa salonger där de är duktiga, säger hon.

Metro har tidigare rapporterat om att vem som helst kan utföra sådana här behandlingar. För precis ett år sedan skrev vi att Socialstyrelsen har föreslagit en ny lag som slår fast att endast legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ska få utföra skönhetsbehandlingar där det finns en betydande risk för skador. Framförallt vid kirurgiska ingrepp och injektioner.

– Bakgrunden är att marknaden i dag är oreglerad och att det finns risk för skador som en konsekvens av behandlingarna, sa Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen, till Metro då.

Metro har sökt kvinnan som har utfört behandlingen.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro