ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lindas varning till motorcyklister: Skydda er – bilisterna förstår oss inte

Filip Häggberg · 15 Aug 2016
Uppdaterad 15 Aug 2016
Ha på er ordentligt med skydd. Det är Linda Kidsdotters uppmaning.

Ha på er ordentligt med skydd. Det är Linda Kidsdotters uppmaning. Foto: Privat/IBL/Alamy


Linda Kidsdotter, 42 år, fick skrapsår och en hjärnskakning när hon blev påkörd av en bil. Nu vill hon hjälpa andra motorcyklister att undvika samma öde – eller värre. Andra tänker inte på hur oskyddade vi är”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

När Linda Kidsdotter var ute och körde med sin motorcykel var olyckan framme. Precis innan en rondell låg hon bakom en bilist, vilket föraren inte märkte. Han la i backen, började backa– och backade över Lindas motorcykel. Linda lyckades slänga sig av motorcykeln innan den hamnade under bilen.

Resultatet blev en hjärnskakning och skrapsår. Nu vill hon varna andra motorcyklister och har därför gjort en film som hon lagt upp på Facebook.

– Övriga trafikanter, bilister, lastbilsförare och andra yrkeschaufförer, vet väldigt lite om oss. Jag har varit på riskettan och på handledarutbildning för bil och där får man nästan ingen information om motorcyklister, säger Linda Kidsdotter till Metro.

Motorcyklister har olika tecken som de använder i olika situationer. Om man till exempel har problem med motorcykeln som gör att det inte går att köra vidare, lägger man sin hjälm på vägen bakom motorcykeln eller knyter fast sin halsduk på styret.

– En tjej som jag pratat med berättade att hon hade fått problem med sin motorcykel och gett tecken för det, men hon hade stått i flera timmar utan att ha fått hjälp. Alla hade bara kört förbi, säger Linda Kidsdotter.

Enligt Linda är det vanligt att hon, och andra motorcykelförare, blir kallade för ”fartdårar” och får höra saker som ”oj vad snabbt de kör”.

– Men vi blir tvungna att göra det. Bilar ligger ofta väldigt nära oss bakifrån och då måste vi gasa. Jag vill inte ligga precis framför en bil. Tänk om jag måste tvärbromsa och bilen kör in i mig? Då är det kört. De tänker inte på hur oskyddade vi är, säger hon och fortsätter:

– Det är därför vi måste skydda oss ordentligt. Folk kör runt med t-shirt och tygskor, det räcker inte.

Lindas film har visats 23 000 gånger sedan den publicerades och hon hoppas att det blir ännu fler.

– Jag blir överlycklig om bilister och andra trafikanter ser filmen och faktiskt förstår att de är en fara för oss. Jag kommer fortsätta att göra filmer, så att informationen kommer ut, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro