ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linnea, 16, tog livet av sig på fel” sätt – täcks inte av försäkringen

Karolina Skoglund · 26 Nov 2014
Uppdaterad 27 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat.

Linnea, 16, tog nyligen livet av sig. Men hon gjorde det på fel sätt. Åtminstone enligt försäkringsbolaget, som nu vägrar ersätta dödsfallet. ”Om min dotter hade satt sig i en bil och kört rätt in i en bergvägg i samma syfte så hade försäkringen täckt det”, säger mamman till Metro.

Linnea Holm Espinosa blev bara 16 år gammal. På fredag ska mamman Camilla Holm gå igenom det värsta man kan göra som vuxen – att begrava sin egen dotter. Men inför begravningen har hon inte bara behövt hantera den sorg som förlusten innebär, utan även fajtas gentemot det försäkringsbolag som hon tecknat en olycksfallsförsäkring hos. Att Linnea själv valde att ta sitt liv innebär nämligen att den inte gäller.

– Hon var en olycklig liten själ som tog sitt liv. Vad är det i det som gör att smärtan eller behovet är mindre? Det kändes så kränkande. Att de inte skäms. De hade precis lika gärna kunnat ställa sig och slå på mig, säger Camilla Holm.

När hon insåg att det inte bara handlade om att dottern tog livet av sig, utan hur hon gjorde det, kändes det knappast bättre.

– Jag frågade: ”Om min dotter hade satt sig i en bil och kört rätt in i en bergvägg i samma syfte så hade ni klassat det som en olyckshändelse och då hade det funkat?” och fick ett ”ja” som svar.

– Ska den här lilla ungen sitta och tänka ”jag ska göra det på ett sådant sätt som gör att mamma får ut det på försäkringen”?

I Camilla Holms fall, som har det tufft ekonomiskt, skulle försäkringen ha hjälpt henne att inte behöva prioritera utgifterna för begravningen, men även ett besök med Linneas syskon hos deras morfar och mormor samt ledighet i sorgen. För att stötta Camilla Holm har därför nära och kära startat en insamling i Linneas namn, så att både hon och den övriga familjen får ett värdigt slut.

– Det löser sig som det ser ut nu. Jag hade egentligen fullständigt skitit i hur jag burit mig åt. Min dotter ska ha en värdig begravning. Även om det skulle innebära att jag skulle behöva stjäla blommor hade jag sett till att hon får allt som behövs.

De pengar som blir över från insamlingen ska hon använda till att hjälpa andra som hamnar i liknande situationer.

– Jag ska engagera mig i det här. Den här erfarenheten som är så grym får inte vara bortkastad.

I ett mejl till Metro skriver Rasmus Nygård, som är vd för det aktuella försäkringsbolaget AIG, att de inte kommenterar enskilda fall men att:

”Generellt ersätts inte dödsfall som sker till följd av självmord, det gäller vid tecknade av alla våra olycksfallsförsäkringar. Enligt vår definition, som beskrivs i villkoren, så är en olycksfallsskada en kroppsskada som den försäkrade drabbas av genom en ofrivillig, plötslig yttre händelse (ett utifrån kommande våld mot kroppen). Det innebär att om den försäkrade avlider av andra orsaker än olycksfallet hos oss så utbetalas ingen ersättning”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro