ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Linnéa följde snickardrömmen

Metro · 12 Apr 2017
Uppdaterad 28 Apr 2017
Linnéa Liljekvist rekommenderar andra tjejer att också gå yrkesutbildningen till byggnadsträarbetare. ”Jag är så glad att jag började på den här utbildningen och att jag till slut valde att göra det jag verkligen vill,” säger hon.

Linnéa Liljekvist rekommenderar andra tjejer att också gå yrkesutbildningen till byggnadsträarbetare. ”Jag är så glad att jag började på den här utbildningen och att jag till slut valde att göra det jag verkligen vill,” säger hon. Foto: Julia Sjöberg


Hon kände en press att studera vidare på universitetet men insåg snart att det var snickeri hon ville arbeta med. Nu har Linnéa Liljekvist hamnat helt rätt på en yrkesutbildning till byggnadsträarbetare – och när det gäller jargongen i branschen är hon positivt överraskad.

klar

Artikellänk är kopierad

Eftersom 21-åriga Linnéa Liljekvist alltid haft lätt för sig i skolan kände hon en förväntan på sig att studera vidare efter gymnasiet. Hon började läsa några kurser på universitet men insåg snart att det trots allt var snickeri hon ville arbeta med. Nu har hon gått tre månader på en yrkesutbildning till snickare i Göteborg.

– Jag är så glad att jag började på den här utbildningen och att jag till slut valde att göra det jag verkligen vill. Jag har alltid velat arbeta med trä och här får vi lära oss både teori och praktik och kommer dessutom nära branschen direkt, säger Linnéa Liljekvist.

Yrkesutbildningen till byggnadsträarbetare är cirka ett år men utbildningslängden är individuell beroende på vilka kunskaper du har innan.

– Under utbildningen är du på ett företag ungefär 20 till 30 procent av tiden och resten i skolan. Vi arbetar mycket praktiskt i vår stora bygghall och varvar det med lite teori. Alla kurser betygsätts och omvandlas sedan till timmar i din lärlingsbok som du får när du tar en anställning efter utbildningen, berättar Petra Rydbacken som är verksamhetsansvarig för utbildningen.

Linnéa Liljekvist kommer till en början att satsa på att vara på ett större bygge men vill i framtiden gärna arbeta med löst virke och att bygga villor.

– Jag har alltid varit fascinerad av timmerhus som jag tycker är fina och det vore roligt att få jobba med motorsåg, säger hon.

Rekommenderar tjejer att söka

I Linnéa Liljekvists klass går två tjejer och tre killar. Hon menar att branschen på vissa sätt är ovan inför att fler tjejer söker sig till den, men hon upplever samtidigt att den är positiv till utvecklingen. Själv rekommenderar hon andra tjejer att söka utbildningen och säger att den passar alla som vill arbeta med trä och ha ett varierat yrke där du arbetar med kroppen.

– Det är en väldigt trevlig jargong, vilket faktiskt förvånade mig lite. Än så länge har alla varit väldigt välkomnande, säger hon.

pil
Fakta: Byggnadsträarbetare

Yrke: Som byggnadsträarbetare eller snickare kan du arbeta med allt från husbyggnation och takkonstruktioner till renovering. Arbetet utförs både inomhus och utomhus och kan vara fysiskt krävande.

Utbildning: För de flesta jobb inom byggbranschen behövs ett yrkesbevis. Du läser först ett yrkesprogram på gymnasiet eller motsvarande på Komvux. Sedan avslutar du med en lärlingsanställning med lön för att få yrkesbevis. Komvux i Göteborg har yrkesutbildning inom byggbranschen. De flesta yrkesutbildningarna är mellan 1 och 1,5 år och praktik ingår.

Här kan du läsa vilka utbildningar som startar i år.

Lön: Den genomsnittliga månadslönen är 30 000 kr. Det finns goda chanser att få jobb och enligt Arbetsförmedlingen är det brist på arbetskraft inom byggbranschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro