ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linnea Henriksson dubbelt så bra

metro · 12 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014
Mycket säkrare än debuten Linnea Henriksson är dubbelt så bra på nya plattan. Men hon får gärna bli mångdubbelt bättre.

Mycket säkrare än debuten Linnea Henriksson är dubbelt så bra på nya plattan. Men hon får gärna bli mångdubbelt bättre. Foto: Morgan Norman


klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Henrikssons nya platta ”Du söker bråk jag kräver dans” är dubbelt så bra och väldigt mycket säkrare än debuten, anser Metros musikrecensent. Men det är främst en rad musikvdeor som höjer medelbetyget bland veckans musikmåsten.

Kurvorna pekar uppåt

Linnea Henriksson - ”Du söker bråk jag kräver dans”

Album

Betyg: Tre

När jag intervjuade Linnea Henriksson så sade hon att det kändes sjukt att jämföras med Veronica Maggio eftersom hon såg henne som en av de största. Sedan önskade hon sig ännu fler popkvinnor på landets scener. Jag håller med och det här är en bra början, särskilt om Henriksson avser att hålla riktningen - uppföljaren är dubbelt så bra och väldigt mycket säkrare än debuten.

Hon har som sagt likheter med Maggio, de har ibland så lika tonfall att jag vid ett blindtest inte hade vetat vem som var vem. Maggio är dock lite argare, lite kaxigare och har en högre lägstanivå. Men Henriksson är på mycket god väg - titellåten är en hit, ”Jag är inte kär” är en hit och alla kurvor pekar uppåt.

MARIA FORSSTRÖM 

Lyssna här

Powerballad med extra allt

Indila - ”Dernière Danse”

Låt

Betyg: 5

2000-talets Edith Piaf? Indila (Adila Sedraia) med rötterna i Algeriet har tagit Frankrike med storm. I grunden är hon r&b-sångerska och har tidigare hörts bakom en rad rappare, så jämförelsen med Frankrikes största gör henne mest generad.

Men visst, dramatiken, passionen och de stora känslorna finns där. ”Sista dansen” är en powerballad med extra allt, så bombastiskt intensiv och berörande att man blir alldeles matt. Även om man, som jag, inte kan ett skvatt franska.

Purfärska singeln ”Toruner dans le vide” är nästan lika bra och höjer förväntningarna inför debutalbumet i slutet av månaden.  

PETER LINDHOLM 

Irriterande bra och rätt

Les Big Byrd - ”Back to Bagarmossen”

Video

Betyg: 4

Det är irriterande hur rätt detta 08-kändisband är. Musiken är halvknarkigt psykedelisk och smäcker, med sövande vackra melodier och lättare drag av krautrock.

Med andra ord totalt hippt och korrekt för 10-talets Södermalmselit; perfekt ackompanjerad av en kitschig förortstitel och en video där Döden åker skateboard genom Skogskyrkogården.

Allt talar för att jag borde hata det. Inte minst för Jocke Åhlund frontar bandet och har regisserat videon. Men jag kan inte. För Les Big Byrd är så förbannat bra.

Ge oss mer.

CHRISTOFFER RÖSTLUND

En rockande Gurka

DJ Oguretz & Killer Honda - ”Golden eagle”

Video

Betyg: 4

Världens bästa dj! Eller nja… musikaliskt är väl ”Dj Gurka” knappast någon Avicii, men den ryske lantisens självironiska, socialrealistiska videor håller alltid toppklass. ”Golden eagle” är hans tredje och mest rockiga bidrag hittills och skildrar som vanligt drömmen om att slå omvärlden med häpnad. Med moppe går det sådär.

Men börja helst med att titta på föregångarna:

Let the music fuck you och Dreams come true.

PETER LINDHOLM 

Närmar sig en gräns

Riddarna på ena sidan av stängslet.
Riddarna på ena sidan av stängslet.Foto: Novoton

Riddarna – ”Rock’n’roll kan rädda din själ”

Låt

Betyg: 3

Tidigare har göteborgarna förklarat att rock’n’rollen är död. Nu är den vid liv igen och ska rädda våra själar. Jag vet inte det. Jag har alltid trott att rockmusik var till för att sälja själen till djävulen. Med det i åtanke borde Riddarna se över det finstilta i sitt satanskontrakt.

Genom åren har jag uppskattat trions grungeriviga skrammelrock på svenska, men här börjar de närma sig gränsen för den gnälligare sidan av mainstreamindie. Och – hur mycket popmusik tål Sverige? Håller er på rätt sida av stängslet!

CHRISTOFFER RÖSTLUND

Lyssna här

Pumpande protest

Annie featuring Bjarne Melgaard - ”Russian kiss”

Video

Betyg: 3

Bjarne Melgaard, Norges mest kända konstnär sedan Edvard Munch, ger sig plötsligt ut på dansgolvet med en electropumpande ”kampsång” i protest mot de ryska anti-gaylagarna. DJ:n Annie ser till att det sker effektivt, även om hångelpausen mitt i drar ned på tempo och kamplust.

Men det är av helt andra skäl som Youtube varnar för mellanakten: "Det här videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare".

PETER LINDHOLM 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro