ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Linus, 11 – smartare än en professor

metro · 1 Jun 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Linus, 11 – smartare  än en professor Linus Hovmöller Zou, 11, hjälpte sin far, Sven Hovmöller, att påvisa atomstrukturen i kvasikristallapproximanter, matematiskt.

Linus, 11 – smartare än en professor Linus Hovmöller Zou, 11, hjälpte sin far, Sven Hovmöller, att påvisa atomstrukturen i kvasikristallapproximanter, matematiskt. Foto: Josef Björnetun/scanpix


Linus Hovmöller Zou är elva år och smart. Så smart att han hjälpte sin pappa, professor i kemi, att äntligen knäcka en tuff vetenskaplig nöt. – Vi försökte lösa de här pusslen och till slut klarade vi det, säger Linus.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag blev glad men jag tror att han blev lite gladare, för jag visste inte hur stort det här var, säger Linus om sina och pappas känslor då de fann lösningen där vid köksbordet förra sommaren.

Sven Hovmöller forskar i strukturkemi och ombedd att skriva en artikel i tidskriften Transactions of the Royal Society A tog han sig an atomstrukturen på kvasikristallapproximanter.

– Det är ett jättesvårt problem som jag hållit på med av och till i åtta år utan att kunna lösa.

Så den rutinerade vetenskapsmannen, knuten till Stockholms universitet, tog ett nytt grepp: Kunde inte Linus komma och titta?

– Vi hade löst en sudoku dagen innan och förstod då att Linus är smartare än jag, säger Sven Hovmöller.

Och med Linus skarpa blick var det lättare att upptäcka mönstren i elektronmikroskopbilderna.

– Vi försökte lösa de här pusslen och till slut klarade vi det. Det var roligt för mig, summerar Linus.

Eller som Sven Hovmöller förklarar:

– Jag håller så mycket kunskap i huvud att det kan bli rörigt. Men Linus kom in med en fräsch och oförstörd hjärna.

Självklart står Linus som medförfattare till artikeln och har intervjuats av bland andra BBC. Och ja, han drömmar om att bli forskare. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro