ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lisa, 30, förlorade sin pappa – nu släpper hon en handbok om döden

Gustaf Larsson · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018
Lisa Blomqvist behövde något att hålla sig i när hennes pappa låg för döden. Nu släpper hon bok på ämnet.

Lisa Blomqvist behövde något att hålla sig i när hennes pappa låg för döden. Nu släpper hon bok på ämnet. Foto: Göran Segeholm / Unsplash


När Lisa Blomqvists pappa låg på dödsbädden visste hon inte hur hon skulle hantera sin sorg. Därför bestämde hon sig för att skriva en handbok på temat. "Jag mådde superdåligt och hade behövt någonting att hålla mig i", säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Blomqvist, 30 år från Skövde, har haft dödsångest i stora delar av sitt liv. En dag fick hon ett samtal; hennes pappa, som nyss tillfrisknat från en lång depression, var svårt sjuk i cancer och låg för döden.

– Jag hade någon konstig magkänsla som sa att det skulle bli så. Men alla klyschor som man någonsin har hört stämmer ju – att marken öppnar sig och att allt bara snurrar för att någon slags grundmur i ens liv helt plötsligt inte är där den har varit.

Kände ilska inför situationen

När hennes pappa var sjuk kände hon mycket ilska. Hon kände sig dålig på sitt jobb, som en tråkig person att leva med och allmänt hemsk, berättar hon.

– När jag har pratat med psykologer och läkare i efterhand har jag förstått att det är ganska normalt att reagera så. Alla reagerar förstås olika, men jag blev arg på allt runt omkring mig.

Nästan ett år efter diagnosen gick Lisas pappa bort. Under året hade hon väntat på det där samtalet varje dag och föreställt sig hur hon skulle reagera.

– Jag var livrädd varje gång jag hade ett missat samtal eller varit borta från telefonen. Det fanns säkert tusen tillfällen som jag trodde, och hade förberett mig på, att han skulle dö. När det väl hände trodde jag att jag skulle vara mer förberedd, men det går nog inte att vara det.

Ser inte döden som bara något hemskt

I boken ”När man vet att någon snart ska dö” delar Lisa Blomqvist med sig om sin berättelse när hennes pappa låg på dödsbädden.

– Jag tror så här, oavsett om man har en handbok eller inte är det väldigt svårt att hantera en sådan här situation. Jag kunde inte alls hantera det, och det var just därför jag skrev den här boken. Jag mådde superdåligt, både fysiskt och psykiskt, och hade behövt någonting att hålla mig i.

Hur har din syn på döden ändrats efter detta?

– Jag fann någon ro i att det inte verkar så farligt som jag trodde förut. Sen också det här med att döden inte bara är något fruktansvärt, så inser jag nu att för en anhörig som har skött någon som har varit sjuk länge, kan döden också bli en känsla av befrielse. Alla jag har pratat med säger exakt samma sak, men säger samtidigt att det känns så fult att prata om det.

”När man vet att någon ska dö” släpps den 28 september.
”När man vet att någon ska dö” släpps den 28 september.

pil
Lisa Blomqvist tips till anhöriga

Ställ in dig på att det kommer att bli tufft

– Sänk kraven på dig själv, ge dig själv tid för vila, promenader och återhämtning och sådant som får dig att tänka på annat en stund. Glöm inte att äta, dricka vatten, sova och få luft. Glöm inte heller att göra roliga saker emellanåt, trots att livet känns mörkt.

Ta hjälp av folk omkring dig

– Vänner, bekanta och kollegor vill ofta hjälpa till, men det inte hur. Var därför inte rädd att ta hjälp med skjuts, hundvakt, gräsklippning och annat.

Var rak med din situation

– Det är bra att prata med sin chef och sina vänner tidigt, så att de förstår och kan bistå i sådant du själv kanske inte orkar just nu.

Följ med på läkarbesök

– Och ställ frågor! Är det något läkaren säger som du inte förstår – be hen förklara! Det är nämligen inte lätt att förstå allt inom sjukvården.

pil
Om Lisa Blomqvist

Bor: Stockholm

Från: Skövde

Ålder: 30 år

Yrke: PR-konsult

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro