ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lisa, 37, har synestesi – ser alla siffror och namn i färger

· 23 Sep 2016
Uppdaterad 28 Sep 2016
En av 200 har synestesi, Lisa Eriksson är en av dem som har det. 

En av 200 har synestesi, Lisa Eriksson är en av dem som har det.  Foto:  Privat/IBL


Ser du bokstäver, veckodagar eller musik i färger? I så fall har du förmodligen någonting som heter synestesi. Lisa Eriksson har haft det hela sitt liv och ser alla bokstäver och siffror i färger.

klar

Artikellänk är kopierad

Synestesi är ett neurologiskt tillstånd där ett sinne aktiveras av ett annat sinne. Det sker en korsaktivering mellan olika sinnen i hjärnan vilket innebär att man till exempel kan uppfatta en viss färg på en veckodag, enligt psykologen och författaren Monica Vester Niva, som skrivit boken En värld av nyanser.

– En del kan känna smak och känsel när de hör ett ord eller musik. Men det är vanligast att förnimma veckodagar, egennamn och månader, säger psykologen.

► LÄS MER: Barnen smakar sig fram i historien

Lisa Eriksson, 37, har levt med synestesi hela sitt liv. Hon ser alla siffror, bokstäver och namn i färger.

– Till exempel är siffran nio brun, tre är väldigt rosa och bokstaven K är orange. Det är så otroligt konstigt att alla inte ser att tre är rosa. Det är så självklart för mig att det känns som att dumförklara mänskligheten att berätta det, säger hon.

Det är ungefär en av 200 som har synestesi, och enligt Monica Vester Nica, finns det en teori om att alla människor föds med det, men under hjärnans mognadsprocess försvinner den efter tre till fyra månaders ålder.

– Ungefär en tredjedel av de som har synestesi har ärvt förmågan, och det ärvs via moderns gener. Den kan hoppa över en generation, berättar Monica Vester Niva.

► LÄS MER: Anna, 37, är blind – och öppnar andras ögon för vad som är vackert

För de allra flesta är synestesin en tillgång där man lättare kan memorera namn och siffror genom att förnimma de med en färg. Men för Lisa Eriksson kan det ibland även vara ett problem.

– Jag har grava problem med koder som innehåller både siffror och bokstäver. Bokstaven A och siffran fyra är till exempel extremt röda. Så om jag får en kod med fyror eller A:n i, så ser jag bara rött och har svårt att återge koden, säger hon och fortsätter:

– Jag kan också nästan må illa av att se ett blått S, då den för mig är väldig grön. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro