ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lisa blev vräkt när värden ville ha lägenheten till son

Filip Lindälv · 3 Sep 2012
Uppdaterad 3 Sep 2012
Lisa Johansson hade ett förstahandskontrakt på sin lägenhet – ändå blev hon uppsagd då värden ville ge lägenheten till  son. – Jag får mycket hjälp av fina vänner och släkt och hoppas på att något ska dyka upp, säger hon.

Lisa Johansson hade ett förstahandskontrakt på sin lägenhet – ändå blev hon uppsagd då värden ville ge lägenheten till  son. – Jag får mycket hjälp av fina vänner och släkt och hoppas på att något ska dyka upp, säger hon. Foto: Christina Blom


Vräkt. Lisa Johansson, 34, kastas ut från sin lägenhet efter 12 år eftersom hyresvärden vill ge den till sin son. Det är helt okej enligt lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I juli, precis före semestern, fick Lisa Johansson ett mejl från sin hyresvärd om att hon var tvungen att flytta. Orsaken – värdens son skulle flytta in. 

– Jag fick panik. Jag trodde jag var ”safe” eftersom jag hade förstahandskontrakt och besittningsskydd, säger hon.

När man flyttar in i en bostad med förstahandskontrakt får man automatiskt så kallat besittningsskydd redan från första dagen. Det innebär att man har rätt att bo kvar även om värden vill säga upp hyresavtalet. Men i Lisa Johanssons fall gällde inte det. 

Besittningsskydd gäller inte under vissa omständigheter (se faktaruta). Då har ägaren rätt att säga upp hyresavtalet för att själv bosätta sig i lägenheten.

– Hon har inte gjort något brott. Jag förstår henne, och hade nog gjort likadant om jag kunde, säger Lisa Johansson.

Hyresvärden har nu gått med på att ge henne en fjärde uppsägningsmånad vilket betyder att hon måste vara utflyttad senast sista november.

– Fyra månader är en väldigt kort tid i förhållande till hur bostadssituationen i Göteborg ser ut, det blir svårt att hitta en motsvarande lägenhet på den tiden, säger hon.

Hos Boplats har hon stått i kö i två år och när hon kontaktade dem fick hon till svar att väntetiden för motsvarande lägenhet som hon har i genomsnitt var tio år. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden och Lisa Johansson hoppas på att där få ytterligare uppsägningstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Lindälv
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro