ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: 11 städer som riskerar att få slut på dricksvatten

Valerie Kaspersen · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
Den globala efterfrågan kommer att öka, enligt UN.

Den globala efterfrågan kommer att öka, enligt UN. Foto: Pixabay


Kapstaden ligger i topp på listan av storstäder som riskerar att få slut på dricksvatten. Men även Sao Paulo och Peking har problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att jorden är täckt till 70 procent av vatten råder det brist på dricksvatten på flera håll i världen. FN uppskattar att den globala efterfrågan på rent dricksvatten kommer att öka med 40 procent till 2030 på grund av klimatförändringar och en ökad population, enligt BBC. Idag har över en miljard människor inte tillgång till vatten och över 2,7 miljarder har extrem brist. 

pil
11 städer som riskerar brist på dricksvatten

Kapstaden, Sydafrika Staden har haft problem med extrem torka de senaste åren, vilket har orsakat en brist på vatten.

São Paulo, BrasilienUnder 2015 drabbades staden av vattenbrist, då vattenreservoaren låg under fyra procents kapacitet. Den värsta krisen uppges vara förbi. Men staden ligger fortfarande illa till, då deras huvudreservoar av sötvatten fortfarande ligger under 15 procent.

Bangalore, IndienIndien har stora problem när det gäller vattenföroreningar. I och med bostadsexplosionen har staden svårt att få vatten- och avloppssystemen att fungera.

Peking, KinaKina har stora problem med både luft- och vattenföroreningar och landets vattenreserver har gått stadigt neråt.

Kairo, EgyptenNilen står för 97 procent av Egyptens vattenförsörjning, men på grund av föroreningar beräknar FN att landet kommer lida av vattenbrist vid 2025.

Jakarta, IndonesienLikt många kuststäder hotas Jakarta av stigande havsnivåer. Situationen har förvärrats då mindre än hälften av stadens invånare har tillgång till vatten, vilket resulterar i illegalt byggda brunnar som tömmer landet på vatten.

Moskva, RysslandLandet lider av föroreningsproblem, vilket är ett direkt resultat efter den industriella framfarten under Sovjettiden.

Istanbul, TurkietPå senare år har staden upplevt en brist på vatten under de torrare perioderna.

Mexiko city, MexikoStaden har länge haft problem med vattenbrist. Delvis på grund av föroreningar, men även på grund av problem med rörläggningen i staden.

London, EnglandStaden tar det mesta av sitt vatten från floderna Themsen och Lea. Uttömningen kommer på sikt leda till en vattenbrist. FN uppskattar att staden kommer få problem vid 2025.

Tokyo, JapanStaden förlitar sig på ytvatten, alltså sjöar, regn och smält snö. Detta vattnet behöver hämtas och under torrare månader riskerar staden att lida av vattenbrist.

Miami, USASaltvatten läcker in i stadens akvifer, alltså en geologisk bildning som lagrar grundvatten. I och med stigande havsnivåer kommer Miami få problem med vattenbrist.

Källa: BBC

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro