ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Leif Oldenburg · 6 Maj 2012
Uppdaterad 29 Maj 2012
Lina Jansson, 24, studerar till civilekonom och ska sommarjobba på en bank i Linköping. – Ta reda på dina rättigheter och se till att du får ett skriftligt  intyg på att du sommarjobbat, säger hon. 

Lina Jansson, 24, studerar till civilekonom och ska sommarjobba på en bank i Linköping. – Ta reda på dina rättigheter och se till att du får ett skriftligt  intyg på att du sommarjobbat, säger hon.  Foto: Thomas Kihlman


Nu öppnar fackets rådgivningslinje för sommarjobbande ungdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jobba aldrig gratis och se till att du får ett arbetsintyg. Nu öppnar facket sin rådgivningslinje för sommarjobbande ungdomar.

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna?

Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb.

I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”.

Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna.

– Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåer och arbetstidsregler, säger Marcus Nordenborg, en av 21 experter som turas om att lyfta på luren.

Både LO och TCO har ut-ifrån sin lönestatistik arbetat fram förslag till rimliga lönenivåer för sommarjobbare. Enligt Marcus Nordenborg bör en 18-åring med normala arbetsuppgifter inom TCO-området tjäna cirka 100 kronor i timmen.

– Men det allra viktigaste är att arbetsplatsen har kollektivavtal. Då kan man vara ganska säker på att lön, ob-tillägg och semesterersättning betalas ut på rätt sätt.

Många arbetsgivare kräver att ungdomar provjobbar gratis en vecka.

– Allt arbete ska kompenseras. Möjligtvis kan man göra undantag för inlärningsperioder där sommarjobbaren har en egen handledare, säger Marcus Nordenborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro