ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Begreppen du behöver lära dig till Pride

Valerie Kaspersen · 4 Aug 2018
Uppdaterad 4 Aug 2018
Årets Prideparad i Stockholm förväntas slå rekord.

Årets Prideparad i Stockholm förväntas slå rekord. Foto: IBL/ Rob Schoenbaum


Det finns många förkortningar och begrepp inom hbtq. Här är en lista på alla du behöver känna till.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det dags för den stora Europride-paraden i Stockholm. Det kan vara knepigt att hålla reda på alla begreppen, gamla som nya. Här är en snabb genomgång.

Hbtq

En förkortning av homo, bisexuell, trans och queer. Denna förkortning brukar användas som ett paraplybegrepp för alla olika könsidentiteter och sexuella läggningar. Ofta läggs även ett plustecken till för att påpeka att det finns ytterligare identiteter och läggningar, såsom asexuell och intersex.

Asexuell

De som identifierar sig som asexuella kan använda begreppet på olika sätt. Det vanligaste är att den som identifierar sig som asexuell aldrig eller under en period inte känner någon sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte vill ha sexuellt umgänge med andra. Men det kan även användas som ett paraplybegrepp. Då inkluderas bland annat “demisexuell” – att bara känna sexuell attraktion till någon man har ett djupt emotionellt band med.

Bisexuell

Den som identifierar sig som bisexuell känner sexuell attraktion till både män och kvinnor.

PansexuellEn person som kan attraheras sexuellt av personer oavsett kön eller könstillhörighet. Skillnaden mellan pansexuell och bisexuell är att själva ordet “pan” antyder att det finns fler än två kön, medan bisexuell kan antyda att det endast finns två. En del föredrar därför att identifiera sig som pansexuella då de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.

CispersonOrdet “cis” kommer från latin och betyder “på samma sida”. En cisperson är någon som identifierar sig med det könet de tillgavs vid födseln.

FTM/ MTF

Förkortningarna står för “female to male” och “male to female”. Det är ett sätt att beskriva den transition som vissa transpersoner genomgår eller genomgått för att personens kropp, juridik och könsuttryck ska stämma överens personens könsidentitet.

GenderqueerEn person som identifierar sig mellan eller bortom könen kvinna och man. Ordet är även synonymt med ickebinär och intergender.

Hen/ den

Könsneutrala pronomen som antingen används när personens kön inte är relevant, inte är känt eller för den som varken identifierar sig inom könskategorierna man och kvinna.

Queer

Queer kan betyda flera saker. Det kan delvis betyda att en inte vill definiera sitt kön eller sin sexuella läggning, medan andra använder queer som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexualitet. Begreppet grundar sig i köns- och normkritik. Det vill säga hur vi placeras i olika kategorier som alla har sin utgångspunkt i heterosexualitet och könsbinaritet.

Transperson/ transexuell

En transperson är någon som inte identifierar sig med det könet de tillgavs vid födseln. Transexuell eller transexualism är en medicinsk diagnos. För att få genomgå en könskorrigering och få tillgång till ett nytt juridiskt kön i Sverige måste en transperson genomgå en könsutredning och få diagnosen transexuell.

TransvestitEn transvestit är en person som klär sig i eller använder sig av andra attribut som traditionellt används av män respektive kvinnor. Det är dock en fråga om definition, då någon som inte klär sig enligt könsnormen inte behöver vara transvestit.

Källa: rfsl

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro