ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Linnea Bergman · 13 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019
Aida Hadzialic (S), Maria Ferm, (MP) och Anders Ygeman (S) är tre tänkbara namn i en S/MP-regering.

Aida Hadzialic (S), Maria Ferm, (MP) och Anders Ygeman (S) är tre tänkbara namn i en S/MP-regering. Foto: TT.


På måndag presenterar Stefan Löfven (S) sin nya regering. Metro listar några av namnen som kan komma att ingå i regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ommöbleringarna i en ny S-MP-regering blir troligtvis inte så stora, enligt Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.

– Stefan Löfven är inte känd för att vilja möblera om i regeringen.

Kan vara tillfälle för förnyelse

Att göra vissa förändringar skulle dock kunna visa på handlingskraft, menar Lemne vidare.

– Det är ett utmanande läge och med tanke på en del av punkterna i överenskommelsen skulle det kunna vara tillfälle för en viss förnyelse.

Statsvetarna Marja Lemne och Jonas Hinnfors. Foto: Privat/TT.
Statsvetarna Marja Lemne och Jonas Hinnfors. Foto: Privat/TT.

Sveriges regering består i dag av 22 ministrar och en statsminister. En annan knäckfråga är om Miljöpartiet ska få lika många ministerposter som sist, med tanke på att partiet fick ett sämre valresultat detta val.

– Möjligen skulle Löfven kunna minska antalet MP-ministrar med en. Det brukar finnas en relation mellan inbördes partistyrka och antal ministrar partierna har i koalitioner. Men det är inte alls självklart, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Några namn som skulle kunna få en ministerpost

Anders Ygeman. Foto: TT.
Anders Ygeman. Foto: TT.

Anders Ygeman (S)

Den nuvarande gruppledaren för Socialdemokraterna är ett nygammalt namn som är högaktuellt för en ministerpost i den nya regeringen. Han har en stark position internt i partiet.

– Han fick lämna regeringen 2017 i svallvågorna från IT-skandalen men en comeback är inte helt osannolikt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. 

Aida Hadzialic. Foto: TT.
Aida Hadzialic. Foto: TT.

Aida Hadzialic (S) 

Den rekordunga ministerns väg mot toppen fick en ordentlig törn när hon togs för rattfylla och tvingades lämna sin post i augusti 2016. Men Aida Hadzialic kan komma tillbaka den här mandatperioden.

– Hennes chanser är nog inte obetydliga. Sedan kan man fråga sig hur långa karenstider man bör ha som politiker, säger Marja Lemne.

Maria Ferm (MP). Foto: TT.
Maria Ferm (MP). Foto: TT.

Maria Ferm (MP) 

Miljöpartiets gruppledare är en erfaren politiker som även är talesperson i migrationspolitiska frågor för partiet. Hon har lyfts fram som en tänkbar kandidat till posten som migrationsminister.

Jens Henriksson, Folksam. Foto: TT.
Jens Henriksson, Folksam. Foto: TT.

Jens Henriksson, vd och koncernchef för försäkringsbolaget Folksam

Ett namn som det i flera år har spekulerats om på en ministerpost är den nuvarande vd:n för Folksam, Jens Henriksson. Han har tidigare arbetat på finansdepartementet och skulle kunna vara ett namn utifrån som får en ministerpost i regeringen.

Tobias Baudin, Kommunal. Foto: TT.
Tobias Baudin, Kommunal. Foto: TT.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

Ett tungt namn inom fackföreningsrörelsen som skulle kunna vara aktuellt för en ministerpost är Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Boel Godner (S). Foto: TT.
Boel Godner (S). Foto: TT.

Boel Godner (S)

Kommunalråd i Södertälje som har seglat upp som ett tänkbart ministernamn. Boel Godner har på nära håll arbetat med integrationsfrågor och skulle kunna vara en kandidat som har specialkompetens inom de frågorna.

Jytte Guteland (S). Foto: TT.
Jytte Guteland (S). Foto: TT.

Jytte Guteland (S)

EU-parlamentariker och tidigare SSU-ordförande som kan bli aktuell för en ministerpost.

Daniel Helldén (MP). Foto: TT.
Daniel Helldén (MP). Foto: TT.

Daniel Helldén (MP)

Kontroversiell politiker och trafikborgarråd i Stockholm som enligt tidigare uppgifter till Dagens industri kan vara en het ministerkandidat.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Ett erfaret namn som sedan flera år tillbaka lyfts upp som ett ministerämne. Det kan vara dags nu.

Magda Rasmusson (MP). Foto: TT.
Magda Rasmusson (MP). Foto: TT.

Magda Rasmusson (MP)

Skulle som 26-åring kunna bli en rekordung minister. Har en bakgrund som språkrör för Grön ungdom, inom kommunpolitiken i Stockholm och som politiskt sakkunnig hos klimatminister Isabella Lövin.

pil
… Och här är tio andra namn som skulle kunna bli aktuella

Åsa Westlund (S), ordförande i EU-nämndenEva Nordmark, TCO:s ordförande och tidigare riksdagsledamot för SocialdemokraternaLena Micko, SKL:s ordförandeJonas Nygren (S), förbundschef för HyresgästföreningenLawen Redar (S), i dag talesperson i kulturutskottet. Har lyfts fram som en tänkbar efterträdare till Alice Bah KuhnkeSvante Axelsson (MP), under många år generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Lyfts fram som en tänkbar miljöministerEbba Östlin (S), politiker från BotkyrkaKarl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförandeFredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottetJakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker

Några namn som vi redan nu vet försvinner

Alice Bah Kuhnke (MP).
Alice Bah Kuhnke (MP).

Alice Bah Kuhnke (MP), kultur och demokratiminister

Alice Bah Kuhnke toppar Miljöpartiets lista till Europaparlamentsvalet i maj. Det gör att hon inte kommer kunna fortsätta som minister under den kommande mandatperioden.

Gustav Fridolin (MP). Foto: TT.
Gustav Fridolin (MP). Foto: TT.

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister

Miljöpartiets nuvarande språkrör Gustav Fridolin har sedan tidigare gått ut med att han ska lämna sin post och att ett nytt språkrör ska väljas i vår.

Heléne Fritzon (S). Foto: TT.
Heléne Fritzon (S). Foto: TT.

Heléne Fritzon (S), migrationsminister

Den nuvarande migrationsministern Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppnamn på EU-valsedeln. Därför kommer hon inte att kunna fortsätta som minister.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro