ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: De kan ta över efter Fridolin – här är tre troliga kandidater

Anton Gustafsson · 3 Feb 2019
Uppdaterad 4 Feb 2019
Daniel Helldén, Jakop Dalunde och Per Bolund är tre av kandidaterna som kan bli språkrör för Miljöpartiet.

Daniel Helldén, Jakop Dalunde och Per Bolund är tre av kandidaterna som kan bli språkrör för Miljöpartiet. Foto: TT


Förra veckan deltog Gustav Fridolin i sin sista partiledardebatt i riksdagen. I maj ska Miljöpartiet välja ett nytt manligt språkrör på sin kongress. Metro har listat de namn som har störst chans att få platsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Bolund ses som den mest trolige att bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Bild: TT
Per Bolund ses som den mest trolige att bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Bild: TT

Per Bolund

Per Bolund är uppväxt i Hässelby och har en akademisk bakgrund. Båda hans föräldrar är professorer. Själv har han en magisterexamen i biologi och har pluggat både i Sverige och utomlands. Han kom in i riksdagen 2006 och jobbade på Näringsdepartementet i Göran Perssons (S) regering. 2010 förlorade han sin riksdagsplats men var tillbaka redan 2011 när han fick Maria Wetterstrands, som hade avgåtts, plats. 2014 seglade han upp som ett av Miljöpartiets absoluta toppnamn när han valdes till finansmarknads- och konsumentminister i Stefan Löfvens första regering. När det politiska kaoset efter valet 2018 hade lagt sig fick Bolund förnyat förtroende av Stefan Löfven och är nu finansmarknads- och bostadsminister i den nya regeringen.

För:

Han är den troligaste kandidaten. Det första som talar för Per Bolund är att han uttryckligen sagt att han vill bli språkrör. Förra veckan berättade Bolund i en intervju med Dagens Nyheter att han skulle tacka ja om han blev framröstad. Även hans ministererfarenhet väger tungt. Han har länge lyfts fram som en möjlig efterträdare till Gustav Fridolin och har en stark ställning i partiet.

Emot:

Vissa har hävdat att Per Bolund och Isabella Lövin kan vara för lika och saknar den dynamik som Gustav Fridolin och Isabella Lövin har. Båda har akademisk bakgrund och har hög detaljkunskap på miljöområdet men ingen av dem har den starka förankring med partiets gräsrötter som Gustav Fridolin har.

 LÄS ÄVEN: Både L och MP under riksdagsspärren – S går framåt

Daniel Helldén kan vara för kontroversiell för att vara aktuell för en ledande position inom partiet. Bild: TT
Daniel Helldén kan vara för kontroversiell för att vara aktuell för en ledande position inom partiet. Bild: TT

Daniel Helldén

Daniel Helldén är utbildad statsvetare och har en lång karriär inom kommunpolitiken. Han började som ordförande för Miljöpartiet i Gnesta och gick sedan vidare till att bli borgarråd i Stockholm 2011. Daniel Helldén blev känd för allmänheten när han fick sin på sin post som trafikborgarråd i Stockholms kommun 2014. Han trivs i rampljuset och medverkar ofta i media. I en mätning som Direktpress gjorde 2018 blev Daniel Helldén den mest kända politikern i Stockholm.

För:

Han har styrt i Stockholms kommun tillsammans med Alliansen sedan valet 2018. Där har han lyckats väl i förhandlingarna med de borgerliga partierna och lyckats få igenom många av sina vallöften. I dagens politiska läge kan rutin från lyckade förhandlingar med borgerliga partier ses som en bra egenskap.

 Emot:  

Miljöpartiet är ett parti som det går bra för i Stockholm och som ofta får kritik för att vara för Stockholmsfixerat. Det är en bild som knappast skulle förändras om Daniel Helldén valdes till språkrör. Det faktum att han pekades ut som möjlig ministerkandidat, och gärna ville bli minister, men blev ändå ratad, kan vara en indikation på att han inte är speciellt starkt förankrad i partiet på riksnivå.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Ställer sig bakom uppgörelsen

Ett framtidsnamn inom partiet. Men det är just i framtiden som tillhör Dalunde, han kommer troligen få vänta några år på sin chans att bli språkrör.
Ett framtidsnamn inom partiet. Men det är just i framtiden som tillhör Dalunde, han kommer troligen få vänta några år på sin chans att bli språkrör.

Jakop Dalunde

Jakop Dalunde är Sveriges yngsta EU-parlamentariker med sina 35 år. Hans hjärtefrågor i EU är klimatet, grön innovation och tåg. Han har gått den långa vägen i partiet från ungdomsförbundet, sedan vidare till kommunpolitik, och 2014 valdes han in i riksdagen. Efter ombildningen av regeringen 2016 efterträdde han Peter Eriksson som EU-parlamentariker.

För:  

Att han har gått den långa vägen genom partiet ser många som något positivt. Han skulle kunna vara en bra motvikt till Isabella Lövin då han kan vara lite mer av en idealist och klimatkämpe snarare än en akademiker, menar vissa. Jakop Dalunde har även åkt runt mycket i landet och pratat om partiets politik. Det kan tolkas som att han tar kritiken om Stockholmsfixeringen inom partiet på allvar.

Emot: 

Den relativt unga åldern och att han är mindre erfaren än de andra kandidaterna är de starkaste argumenten emot att Dalunde har en chans på språkrörsposten. Det kan vara så att han behöver mer erfarenhet av rikspolitiken. Det kan betyda att han måste göra en period i riksdagen eller kanske som minister innan det är dags för honom att bli språkrör.

Slutsatser: 

Per Bolund den hetaste kandidaten. Han är den enda som har en gedigen erfarenhet från rikspolitiken genom sin tid i riksdagen och som minister. På grund av hans erfarenhet är han också ett säkert val för partiledningen och kan vara den trygghet partiet behöver om opinionssiffrorna sviker. Slutligen är han den enda av kandidaterna som sagt att han är villig att bli nytt språkrör, och det är ju en förutsättning för att faktiskt bli det.

LÄS ÄVEN: Här är ministrarna i Sveriges nya regering

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro