ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Det ger din kommun sina anställda i julklapp

Linnea Bergman, Johan Wikén · 15 Dec 2017
Uppdaterad 15 Dec 2017
Uppskattningen från arbetsgivaren till jul skiljer sig åt beroende på vilken kommun eller vilket landsting du jobbar.

Uppskattningen från arbetsgivaren till jul skiljer sig åt beroende på vilken kommun eller vilket landsting du jobbar. Foto: Alamy.


En del får både julbord och julklapp, ett fåtal får ingenting – och en kommun ger bort en tygkasse. Det visar Metros genomgång av julgåvorna till de anställda i landets kommuner och landsting.

klar

Artikellänk är kopierad

En likadan julklapp till alla anställda har fått lämna plats för presentkort hos lokala handlare, egenvalda julklappar via en nätportal samt julmat och gemensamma aktiviteter. Det visar Metros genomgång av kommunerna och landstingens julklappar till sina anställda.

Av 290 kommuner har 202 svarat på enkäten och av de 21 landstingen har 16 svarat. Svaren visar att vilken juluppskattning du som anställd får skiljer sig ganska rejält åt beroende på i vilken kommun eller för vilket landsting du jobbar.

Totalt är det exempelvis 121 av kommunerna som bjuder på julfest eller någon form av julförtäring, alternativt låter cheferna välja om de vill ge en gåva eller något ätbart till sin personal. En del kommuner sparar pengar på att ha allt i egen regi i en egen matsal.

Relativt vanligt är även att kommunen ger ett presentkort som kan användas hos flertalet lokala handlare. I Höganäs har man tagit detta ett steg längre och ger de anställda 350 kronor i kommunens egen ”valuta”, Euronäs, som fungerar som presentkort i ett 70-tal affärer.

– Det är ett sätt för oss att behålla pengarna i vår egen handel. Det är en väldigt uppskattad julklapp, säger Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs kommun.

Enligt Skatteverkets riktlinjer får en skattefri gåva till de anställda kosta max 450 kronor inklusive moms.

En del anställda får en årlig trivselpeng istället för julklapp. I Kramfors får arbetsplatserna 300 kronor per medarbetare och år för att göra någonting tillsammans i arbetsgruppen.

– Vi tyckte att det var svårt att köpa en julklapp som alla uppskattar. Jag tror mer på att få ihop arbetsgruppen och få dem att trivas bättre genom en gemensamhetsaktivitet, säger HR-chefen i Kramfors Mikael Gidlöf.

Somliga kommuner ger både julmat och en mer påkostad julklapp. Andra är mer återhållsamma. I Götene kommun får de anställda i år en tygkasse.

– Vi ger alltid en profilgåva som ett led i att stärka att vi är Götene kommun och att det är för kommunen vi jobbar. Det är ofta små grejer: en filt, brandvarnare, gula västar, ett förkläde… Det är en liten uppskattning. Vi hanterar ju skattebetalarnas pengar, säger kommunchefen Jerker Andersson Liljestrand.

Många kommuner och landsting har tydliga centrala riktlinjer kring gåvans form eller summa. På annat håll är det upp till varje enskild chef att bestämma själv vad som ska ges till den egna arbetsgruppen.

En av få kommuner som inte ger någon julklapp är Kalix kommun som tog bort sin julklapp 2010. Varje enhetschef får nu bestämma om de ska göra något med personalen inom sin budget, och i så fall vad. Kommunstyrelsens ordförande Tommy Nilsson tycker dock inte att det behöver vara ett problem.

– Trivseln på jobbet kan man skapa på olika sätt. Det behöver inte handla om storleken på ett julbord. Det är svårt det där med rättvisa om man ska börja mäta det i en julklapp, säger han.

Stockholms län

Upplands Väsby kommun: Jullunch eller julmiddag för max 550 kronor per person.Vallentuna kommun: Följer Skatteverkets allmänna råd.Österåkers kommun: Upp till varje chefs budget så länge man följer Skatteverkets riktlinjer.Järfälla kommun: Hemlig gåva för max 500 kronor.Ekerö kommun: Varje chef beslutar om antingen julgåva eller julbord för max 450 kronor per person.Huddinge kommun: Valfri gåva för max 450 kronor enligt Skatteverkets rekommendation. Oftast ges en billigare gåva än så.Botkyrka kommun: Valfritt för de olika förvaltningarna. Maxsumma 450 kronor.Salems kommun: Oftast är det en gemensam aktivitet för max 400 kronor per person.Haninge kommun: Varierar mellan de olika förvaltningarna men mellan 400 och 500 kronor.Tyresö kommun: Julklapp eller julbord. Maxsumma 600 kronor.Upplands-Bro kommun: Alla anställda får välja mellan olika gåvobrev till ett värde av 210 kronor exklusive moms. De flesta bjuds även på julbord/fest.Nykvarns kommun: Valfri julklapp som bestäms av respektive chef. Maxvärde 450 kronor.Täby kommun: En gemensam julavslutning för varje grupp. En gåva som är lika för alla. Maxvärde 550 kronor.Danderyds kommun: Max 700 kronor inklusive moms för julbord och/eller julgåva. Julgåvan får inte överskrida 450 kronor inklusive moms.Sollentuna kommun: Julklapp och ett julbord.Södertälje kommun: En hemlig julklapp. Inget maxpris uppgett.Nacka kommun: Ingen reglerad summa, utgår från Skatteverkets regler. Varje enhetschef avgör.Sundbybergs stad: Alla anställda får ett presentkort till ett värde av 200 kronor.Lidingö stad: Har julbord och några förvaltningar ger en julklapp för runt 250 kronor.

Stockholms läns landsting: Varje förvaltning tar egna beslut. Exempelvis får landstingsstyrelsens förvaltning julbord eller jultallrik till en summa av max 400 kronor per person exklusive moms.

Uppsala län

Håbo kommun: Vartannat år bjuds personalen på julbord, kostnaden 2015 var 370 kronor per anställd. Personalen får även ett gåvokort som kan användas på valfri produkt eller för att skänka bort pengarna.Älvkarleby kommun: Julbord.Knivsta kommun: Julbord för max 450 kronor per person.Heby kommun: En jullunch som max får kosta 112 kronor per person och en hemlig julklapp.Uppsala kommun: Varje förvaltning eller avdelning avgör om det ska bjudas på julklapp eller julbord för max 250 kronor per person.Enköpings kommun: En julklapp eller julbord för max 300 kronor.Östhammars kommun: Valfritt för varje förvaltning. Oftast är det julbord.

Region Uppsala: Region Uppsala bjuder sina anställda på en personalfest till jul för max 175 kronor per person inklusive moms.

Södermanlands län

Vingåkers kommun: Julbord.Gnesta kommun: En hemlig julklapp som kostar 150 kronor och en föreläsning.Nyköpings kommun: En julfest/midvinterfest.Oxelösunds kommun: En julklapp för 175 kronor.Katrineholms kommun: En kommunfest hölls i november.Strängnäs kommun: Ett julbord utifrån Skatteverkets regler.Trosa kommun: Valfritt, oftast en julklapp för runt 250-300 kronor per anställd.

Landstinget Sörmland: Delegerat till varje chef att hantera, inget generellt. Det som görs sker inom Skatteverkets satta ramar.

Östergötlands län

Ydre kommun: Egna personalaktiviteter på varje arbetsplats.Kinda kommun: Julmat eller en julklapp för max 200 kronor per person.Boxholms kommun: Julklapp för 200-300 kronor per anställd.Finspångs kommun: Varje enhet får bestämma själva. För 250 kronor.Valdemarsviks kommun: Ett presentkort på 250 kronor.Linköpings kommun: Hemlig julklapp till alla anställda.Norrköpings kommun: Julklapp eller julbord för max 350 kronor per person.Motala kommun: 150 kronor per person till någon form av julmat/jullunch.Vadstena kommun: Valfritt inom Skatteverkets riktlinjer.

Region Östergötland: Bestäms av produktionschefen. För julklapp gäller max 300 kr inklusive moms och för julbord 450 kronor inklusive moms.

Jönköpings län

Aneby kommun: Julbordet ”julkul” med en budget på ungefär 166 kronor per person.Mullsjö kommun: Julfest.Jönköpings kommun: Svar från stadskontoret som bjuder på ett gemensamt julbord.Nässjö kommun: Olika, antingen julbord eller julklapp.Tranås kommun: Inga julklappar, men valfritt att bjuda på jullunch eller julbord enligt Skatteverkets riktlinjer.

Region Jönköping: Närmaste chef ansvarar för att ge sina medarbetare en julgåva. Julgåvan kan vara i form av en gåva för max 300 kronor inklusive moms eller en gemensam aktivitet, som julbord, utan beloppsgräns.

Kronobergs län

Tingsryds kommun: Ingen julklapp eller julbord. 250 kronor i trivselpengar per medarbetare och år.Älmhults kommun: Alla får någon form av julmat och ett presentkort i julklapp.Markaryds kommun: Julbord för 300 kronor per person.Växjö kommun: Enheterna kan själva välja mellan att äta tillsammans och en present för mat 450 kronor inklusive moms per person.Ljungby kommun: Presentkort för max 400 kronor.

Kalmars län

Högsby kommun: En trivselpeng på 200 kronor per anställd som kan användas till en gemensam aktivitet.Torås kommun: Presentkort på mat för 250 kronor per anställd.Mönsterås kommun: Presentkort till köpmannaföreningen. Kommunens personalförening ordnar även julbord som de anställda får betala själva om de vill gå på.Kalmar kommun: Valfritt för varje förvaltning. Julklapp eller julbord/fest för cirka 300 kronor per person.Nybro kommun: Alla förvaltningar får 100 kronor per medarbetare för valfri gemensam aktivitet inför julen.Oskarshamns kommun: Arbetsgrupperna bestämmer själva tillsammans med sin chef. Max 250 kronor.Borgholms kommun: Trivselpeng på 350 kronor per person och år. Många använder trivselbidraget i slutet av året.

Blekinge län

Ronneby kommun: Julbord för 300 kronor per person.Karlshamns kommun: Ett presentkort från den lokala företagarföreningen.

Landstinget Blekinge: Landstingsdirektören tar årligen beslut om julgåva ska ges och till vilket värde. I år för 250 kronor exklusive moms.

Skåne län

Staffanstorps kommun: Möjlighet till mat vid julfirande för max 450 kronor per år. En julklapp till ett värde av 288 kronor per person.Burlövs kommun: En julfest. I vanliga fall för 200 kronor, men i år är summan 300 kronor per person.Örkelljunga kommun: Julbord för 320 kronor per person.Bjuvs kommun: Chefen bestämmer en valfri julklapp för max 450 kronor.Kävlinge kommun: Respektive chef tar beslut. Max 450 kronor.Lomma kommun: Ett gåvokort.Skurups kommun: Valfritt för max 250 kronor per person.Hörby kommun: Presentkort för 130 kronor per person hos köpmannaföreningen.Höörs kommun: En hemlig present.Bromölla kommun: En present för ungefär 80-100 kronor per anställd.Osby kommun: Värdebevis på 200 kronor som kan användas i lokala butiker.Perstorps kommun: Verksamheten bestämmer själva. Antingen julklapp eller julbord. Maxsumma: 300 kronor plus moms per anställd.Klippans kommun: En valfri gåva från en förmånsportal för max 250 kronor.Åstorps kommun: Valfritt enligt Skatteverkets riktlinjer.Båstads kommun: En hemlig julklapp.Malmö stad: Olika hos de olika förvaltningarna.Lunds kommun: En julaktivitet eller en mindre gåva som understiger Skatteverkets maxbelopp.Landskrona stad: Presentkort på 200 kronor i stadens butiker.Höganäs kommun: Presentkort i lokal valuta Euronäs, som gäller som presentkort i de lokala butikerna.Trelleborgs kommun: Julklapp eller julaktivitet för max 200 kronor per anställd. Vissa förvaltningar har valt 150 kronor per anställd.Kristianstads kommun: Julbord för max 300 kronor per person inklusive moms.Simrishamns kommun: Varje förvaltning bestämmer vad som ska köpas. Max 150 kronor per person.Ängelholms kommun: Hemlig gåva.Hässleholms kommun: Ett presentkort som kan användas i olika affärer/restauranger.

Region Skåne: 250 kronor inklusive moms per medarbetare. Vad dessa pengar används till är upp till varje chef att besluta om. Kan användas till en julklapp eller till en julaktivitet som exempelvis julbord.

Region Gotland

Har inte svarat på enkäten.

Hallands län

Halmstads kommun: Julbord.Varbergs kommun: Varje chef får avgöra om utrymme finns för julbord eller gåva för max 450 kronor inklusive moms.

Region Halland: Ger alla medarbetare en och samma hemliga julklapp. Värdet är ungefär 100 kronor per medarbetare.

Västra Götalands län

Härryda kommun: Chefen beslutar om gåva och eventuellt julbord. Maxbelopp 600 kronor per person.Partille kommun: Julklapp för max 250 kronor. Hanteras centralt. 500 kronor i trivselpeng som får användas fritt under året.Öckerö kommun: Förvaltningschefen ansvarar för inköp av julgåvor. Högst 0,5 procent av gällande prisbasbelopp exklusive moms.Stenungsunds kommun: Julbord för max 100 kronor per anställd.Tjörns kommun: Valfritt för 300 kronor per person.Orust kommun: Har istället en sommarfest.Tanums kommun: Vissa ger en gåva, andra har en fikastund eller middag. Generellt för runt 100 kronor per person.Färgelanda kommun: En personalfest efter nyår för 200 kronor per person.Ale kommun: En likadan julklapp till alla anställda. Ingen julfest.Bollebygds kommun: 150 kronor i ett presentkort hos de lokala handlarna plus julbord.Grästorps kommun: Julaktivitet med jullunch eller jultallrik för 300 kronor per person.Karlsborgs kommun: Julbord.Tranemo kommun: En skål i julklapp.Lilla Edets kommun: Den anställde kan själv välja julklapp utifrån ett antal kategorier. Max 270 kronor exklusive moms.Marks kommun: Ett gåvokort till alla anställda för 140 kronor per peson.Herrljunga kommun: En hemlig julklapp för 250-300 kronor per person.Vara kommun: En hemlig julklapp för 200 kronor per person.Götene kommun: En tygkasse.Tibro kommun: Varje förvaltning avgör själva.Töreboda kommun: Något ätbart och ett presentkort. 100 kronor per person.Mölndals stad: Presentkort som kostar 189 kronor per person för kommunen. Julförtäring för max 375 kronor per person.Kungälvs kommun: Varje enhet bestämmer själv en julklapp för 150 kronor per person.Lysekils kommun: Enheten bestämmer om något gemensamt för 300 kronor per anställd.Uddevalla kommun: 125 kronor per person för julklapp/julbord/jultallrik.Vänersborgs kommun: En julklapp eller julmat för max 150 kronor per person.Trollhättan stad: Det är upp till varje verksamhetschef att välja julbord eller julklapp eller båda. Totalpris 300 kronor. Man kan avstå om det inte finns budgetutrymme.Borås stad: Beslutas av varje förvaltning inom Skatteverkets gränser. Alla ska få en julgåva enligt Borås stads riktlinjer. Kan kombineras med julmåltid. Max 450 kronor.Ulricehamns kommun: En hemlig liten julklapp för max 200 kronor.Mariestads kommun: Jultallrik/jullunch för max 150 kronor. Ett presentkort på 150 kronor.Skövde kommun: Alla får ett presentkort för 196 kronor.Hjo kommun: Julbord för 295 kronor per person.Tidaholms kommun: Julbord för 225 kronor per person.

Västra Götalandsregionen: Regionen har en gräns på 360 exklusive moms för gåvor och 450 exklusive moms för måltider vid personaltillställningar. Olika för olika personalgrupper inom de ramarna.

Värmlands län

Kils kommun: Vanligtvis julbord.Eda kommun: Jultallrik med bio.Hammarö kommun: Julklapp.Munkfors kommun: Julbord för 507 kronor per person.Forshaga kommun: Förvaltningen bidrar till infirande av julen med 50 kronor per person.Grums kommun: Julbord.Sunne kommun: Julbord för max 300 kronor per person.Karlstads kommun: Julbord och/eller julklapp. Ingen enhetlig inom kommunen. Respektive förvaltning och bolag ansvarar för sin del.Filipstads kommun: Julbord.Arvika kommun: Julklapp och julbord. Presentkort hos de lokala handlarna för 200 kronor per person. Jultallrik för max 225 kronor exklusive moms per person.

Landstinget i Värmland: Julgåva eller julbord. Varje chef bestämmer. Maxpris 450 kronor inklusive moms.

Örebro län

Laxå kommun: Gemensam julfest med julbord och underhållning. Ingen julklapp. Kostnad per person 200-250 kronor per person.Degerfors kommun: Julfest med julbord och underhållning. Även för förtroendevalda. 250-280 kronor per person.Kumla kommun: Julfika eller julsmörgås plus en julklapp.Lindesbergs kommun: En julklapp för mellan 100-150 kronor.Karlskoga kommun: Olika på de olika förvaltningarna. Vanligast med ett julbord och/eller en mindre present.

Västmanlands län

Surahammars kommun: Julbord i en skolmatsal för all personal.Norbergs kommun: Utskotten beslutar själv om julklapp eller julbord.Västerås stad: Oftast julklapp, sällan julbord. Varje förvaltning avgör själva. Maxpris omkring 300 kronor per person.Sala kommun: Vissa verksamheter äter julbord/jullunch men det ser olika ut.Fagersta kommun: Varje verksamhet har 500 kronor per person att använda på julbord eller dylikt.Arboga kommun: Förvaltningarna avgör om de vill erbjuda jultallrik eller köpa julklapp för max 165 kronor exklusive moms.

Region Västmanland: Enheten får välja på julklapp eller julmat för max 259 kronor inklusive moms.

Dalarnas län

Malung-Sälens kommun: Kommunen håller i ”Kommunens salonger”, en kväll med mat och underhållning innan jul. Pris per person ungefär 175 kronor.Gagnefs kommun: En hemlig julklapp för 115 kronor per person.Leksands kommun: En hemlig julklapp.Rättviks kommun: Antingen julbord eller julklapp. Får ej överstiga 450 kronor inklusive moms.Orsa kommun: Valfri julklapp i butik i Orsa till ett värde av 200 kronor.Smedjebackens kommun: De anställda får Hembygdsföreningens årligen utgivna skrift ”Bärkebygd” i julgåva plus julbord.Mora kommun: En julmåltid för 200 kronor per person.Borlänge kommun: En hemlig julklapp för 200 kronor.Hedemora kommun: Ett presentkort hos köpmannaföreningen för 300 kronor och julbord för 200 kronor per person.

Landstinget Dalarna: Cheferna kan välja mellan att ge ett gåvokort för 150 kronor plus en jullunch där totalsumman är max 360 kronor, alternativt bara ett gåvokort för 360 kronor exklusive moms.

Gävleborgs län

Ovanåkers kommun: Julbord för 400 kronor per person inklusive moms.Gävle kommun: Förvaltningarna avgör själva. Julgåva eller julmat får max kosta 450 kronor inklusive moms per person.Sandvikens kommun: Vartannat år har kommunen en julfest och vartannat år ingenting. Kostnaden för förra julbordet var 575 kronor per person.

Region Gävleborg: Varje chef ges möjlighet att arrangera en gemensam aktivitet, tex julbord. Regionen betalar för en måltid för maximalt 450 kronor per person inklusive moms.

Västernorrlands län

Ånge kommun: Julklapp för max 250 kronor per peron.Timrå kommun: En julklapp eller en jullunch eller motsvarande för 217 kronor per person.Kramfors kommun: Ingen julklapp men en trivselpeng på 300 kronor per medarbetare och år.

Landstinget Västernorrland: Antingen julbord eller julklapp för max 200 kr exklusive moms.

Jämtlands län

Ragunda kommun: Ingen julklapp.Bräcke kommun: Chefen avgör om julklapp eller lättare julbuffé. Maxvärde 160 kronor exklusive moms.Strömsunds kommun: Varje anställd får en trivselpeng på 100 kronor exklusive moms per år som kan användas till en personalaktivitet.

Region Jämtland/Härjedalen: Bjuder alla anställda på julgröt. Inga julklappar.

Västerbottens län

Robertsfors kommun: Trivselpeng på 250 kronor per år som kan användas för julbord eller liknande.Norsjö kommun: Värdegrundsdagar med föreläsningar i december med jultallrik. Alla anställda får en profilprodukt för ungefär 100 kronor styck.Malå kommun: Julbord.Sorsele kommun: Jullunch för 225 kronor per person.Dorotea kommun: Jultallrik för 200 kronor per person.Åsele kommun: Vissa enheter kan bjuda på enklare mat.Lycksele kommun: Jultallrik för max 150 kronor.

Norrbottens län

Arvidsjaurs kommun: Presentkort på 200 kronor hos lokala företagare.Kalix kommun: Ingen julklapp.Övertorneå kommun: Presentkort på 150 kronor att använda hos lokala butiker plus jullunch/middag.Pajala kommun: En vinterfest för att fira jubilarer och avtacka pensionärer.Gällivare kommun: En personalfest i slutet av året. Budget för årets fest är 365 000 kronor på ungefär 1 450 anställda.Älvsbyns kommun: Presentkort hos ortens köpmannaförening.Bodens kommun: Presentkort till handeln i Boden för 300 kronor per person.Haparanda stad: Julbord för max 200 kronor per anställd.

Region Norrbotten: Förra året togs beslut om att inte köpa in någon julklapp vilket kvarstår även i år. Det bjuds på jullunch, företrädelsevis i egen restaurang, till ett värde på ungefär 180 kronor per person.

Källa: Metros julklappsenkät som skickats ut till alla landets 290 kommuner. Totalt har 202 kommuner svarat på enkäten. Av Sveriges 21 regioner och landsting har 16 svarat. En del har inte uppgett om summan är exklusive eller inklusive moms.

pil
Exempel på julklappar i kommunerna 2017:

Vi på Metro vill inte avslöja exakt vad de kommunanställda får i varje kommun. Men här är några exempel på årets julklappar i kommunerna.

BiobiljettPresentkortBokSenapEn må bra-föreläsningOstpaketChokladkartongEtt gåvoset med multiverktyg och ficklampaTygkasseTräbrickaRyggsäck

Källa: Källa: Kommunerna själva i Metros enkätundersökning.

pil
Så får gåvorna till de anställda se ut:

– Gåvan får max kosta 450 kronor inklusive moms för att den anställde ska slippa betala skatt för den.

– Gåvan får inte bestå av pengar för att vara skattefri.

— Jubileumsgåvor, till exempel när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum, får max kosta 1350 kronor inklusive moms för att inte beskattas.

– Minnesgåvor, som kan ges när anställda fyller jämt, efter längre tids anställning (20, 25 år eller mer) eller när anställda slutar sin anställning, får inte överstiga 15 000 kronor för att vara skattefritt.

Källa: Källa: Skatteverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro